PODPIS NA OŚWIADCZENIU - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 23 mar 2015, 15:56

Ukarana to zawsze będzie osoba, która podpisuje oświadczenie.
GOŚĆ 1982

Napisano: 23 mar 2015, 16:47

GOŚĆ 1982 pisze:WIDZĘ, ŻE ZDANIA PODZIELONE TO POPROSZĘ TEN ARTYKUŁ, KTÓRY MÓGŁBY COŚ WYJAŚNIĆ W TEJ KWESTII.
Nie są podzielone, tylko gościu nie przeczytał rozporządzenia dokładnie:

Rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz.U. 2013 poz. 3)

źródło: https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0130000003

§2 ust 2 pkt 5 - "Do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpowiednio dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio" - i lecimy po kolei:

lit a) zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzory zaświadczenia i oświadczenia są określone odpowiednio w załącznikach nr 4 i 5 do rozporządzenia

lit b) oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia

lit c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia

itd. podkreślenie moje, zawsze chodzi o oświadczenia członków rodziny. I dla porównania, w przypadku oświadczenia o uczęszczaniu dziecka do szkoły zapis wygląda tak:

"zaświadczenie szkoły albo oświadczenie o uczęszczaniu dziecka do szkoły − w przypadku gdy dziecko ukończyło 18 rok życia; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia"

Czyli w tym wypadku jasnym jest, że oświadcza wnioskodawca, a nie dziecko. Można też sobie spojrzeć na same nazwy i treść druków oświadczeń, tam jest naprawdę wszystko jasno napisane:

Obrazek

i dla porównania:

Obrazek

Wszystko jasne?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2015, 19:58

Teraz mi napisz jak zweryfikujesz autentyczność podpisu drugiej osoby ?? Dowody każesz ludziom przynosić albo wszystkich pełnoletnich wzywasz i cała rodzina wniosek składają ??? Nawet nie wiesz kto ci sie może podpisać Żona powie ze to maź sie podpisał a on pózniej w prokuraturze powie ze to nie niego podpis i kto dostanie po dupie ??? Ty bo nie sprawdziłeś kto tak naprawdę sie pod tym podpisał dlatego cała odpowiedzialność ponosi wnioskodawca i on za to odpowiada.
gosciu

Napisano: 23 mar 2015, 19:59

Zgadzam sie z gościu w 100% iks jakieś bajki pisze
polaczek

Napisano: 23 mar 2015, 20:58

Jesteście niesamowici - zerowa wiedza, argumentów brak, nawet nie skomentowałeś dlaczego zdecydowałeś się olać zapisy w rozporządzeniu które zacytowałem :) Lepiej od razu przejść do bezsensownego "ataku" :)
gosciu pisze:Teraz mi napisz jak zweryfikujesz autentyczność podpisu drugiej osoby ??

Napisz mi po co mam to weryfikować i na jakiej podstawie :)
gosciu pisze:Ty bo nie sprawdziłeś kto tak naprawdę sie pod tym podpisał
Bredzisz. Znajdź mi jeden, malutki, tyci tyci przepisek, albo chociaż wzmiankę o tym w KPA, Ustawie, Rozporządzeniu czy co tam jeszcze znajdziesz w necie :)
gosciu pisze:dlatego cała odpowiedzialność ponosi wnioskodawca i on za to odpowiada.
Niestety nie masz racji, wyżej masz zacytowane konkretne przepisy i Twoje "widzimisie" niestety są nic nie warte :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 8:21

mam tylko nadzieję, że nie pracujecie w żadnym Ośrodku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 9:04

Dzięki za szereg wypowiedzi.
gość 1982

Napisano: 24 mar 2015, 9:37

Może po prostu musicie sobie rozróżnić oświadczenie o treści typu:
"oświadczam, że mój mąż/ moja żona osiągnęła dochód... "oświadczam, że moje dziecko chodzi do szkoły..." - których nie podpisuje żona/mąż czy dziecko, tylko osoba składająca oświadczenie. Nie składa ona oświadczenia w imieniu męża/żony czy dziecka.
oraz oświadczenia o treści typu:
"oświadczam, że (ja) uzyskałem dochód"... "oświadczam, że (ja) chodzę do szkoły". Tu chyba oczywiste jest, że skoro ja oświadczam, to nie może tego podpisać mój mąż / moja żona.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 mar 2015, 12:05

Elmer pisze:mam tylko nadzieję, że nie pracujecie w żadnym Ośrodku
tu cie zaskocze bo ja akurat parcuje w jednym z wiekszych osrodów w POlsce wiec wiem co pisze i nie tylko ja tak uwazam ale 50 innych osob z wydzialu swiadczen rodzinnych, Ty Elmer pewnie siedzisz gdzies w jakiejs dziurze zabitej dechami piszesz tylko kawe i wpieprzasz paczki , masz jakas Panią kierownik ktora co karze to zrobisz i tyle, poczytacie troche komunikaty MPiPS i na tym sie wasza wiedza konczy :) a Iks tez nie lepszy :P
poczytajcie troche przepisy bo ludziom burdel z glowy robicie a jak macie watpliwosci co do tych oswiadczen to zapraszam do MPiPS tam wam wszytsko wyjasnią nieuki
gosciu

Napisano: 24 mar 2015, 12:08

widzisz, pracujesz a nie wiesz.... Z czytaniem problem...
Kompleksy z ciebie wychodzą tak na marginesie :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 2 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x