Oczywiście, że można złożyć oświadczenie o treści: "Oświadczam, że mój mąż uzyskał w 2014 roku dochód w wysokości 1000,00 zł" i je podpisać. Ale jak oświadczenie wygląda tak, że jest napisane "Oświadczam, że w 2014 r. uzyskałem dochód w wysokości 1000,00 zł" - to kto to podpisuje? Ta osoba, która uzyskała dochód.mania78 pisze:W tych oświadczeniach nie chodzi o to ze ktoś podpisuje za kogoś tylko oświadcza wnioskodawca jaki dochód w danym roku uzyskała dana osoba wpisując imię i nazwisko na gorze osoby której oświadczenie dotyczy - a to zupełnie dwie rożne rzeczy .
Akurat to jest słaba argumentacja ponieważ w oświadczeniu o dochodzie opodatkowanym jest imię i nazwisko, oświadczam, że w roku ..... dochód wyniósł, podatek należny wyniósł.... itd. więc nigdzie tam nie ma JA, MÓJ, UZYSKAŁEM/AM, za to w dochodzie z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w formie karty lub ryczałtu i owszem, jest zapis UZYSKAŁEM/AM, więc skąd te rozbieżności, może stąd właśnie, że składając oświadczenie o dochodach opodatkowanych osoba musi przedstawić PIT-37 więc mamy możliwość weryfikacji wpisanych kwot a w dochodzie z działalności nie.Zofia pisze:Oczywiście, że można złożyć oświadczenie o treści: "Oświadczam, że mój mąż uzyskał w 2014 roku dochód w wysokości 1000,00 zł" i je podpisać. Ale jak oświadczenie wygląda tak, że jest napisane "Oświadczam, że w 2014 r. uzyskałem dochód w wysokości 1000,00 zł" - to kto to podpisuje? Ta osoba, która uzyskała dochód.mania78 pisze:W tych oświadczeniach nie chodzi o to ze ktoś podpisuje za kogoś tylko oświadcza wnioskodawca jaki dochód w danym roku uzyskała dana osoba wpisując imię i nazwisko na gorze osoby której oświadczenie dotyczy - a to zupełnie dwie rożne rzeczy .
Może dlatego nie ma na to konkretnego przepisu (oprócz tych cytowanych wyżej, że oświadczenia składają członkowie rodziny), bo to jest oczywiste, że ja podpisuję się jako ja, a nie żona czy mąż podpisuje oświadczenie za "ja".
"Oświadczam, że urodziłam dziecko w dniu 1 stycznia 2015 r. Jan Kowalski".