PODPIS NA OŚWIADCZENIU - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 24 mar 2015, 13:15

I mam panią kierownik ;)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 mar 2015, 15:31

ja z tych ciut, ciut większych...u mnie jest "dyrektor"...... ale Zosiu- ciesz się-"małe jest piękne"
~o~

Napisano: 24 mar 2015, 15:45

Każda osoba za siebie
er04

Napisano: 24 mar 2015, 16:39

j.w.
każda osoba pełnoletnia sama wypełnia, podpisuje i odpowiada za swoje oświadczenia o swoich dochodach..... nie ma innej opcji
JJJ

Napisano: 24 mar 2015, 20:27

Ja tez jestem z bardzo dużego ośrodka i u nas oświadczenia o dochodach dorosłych osób może podpisywac wnioskodawcca bo to on ponosi odpowiedzialność jako wnioskodawca za składanie fałszywych oświadczeń . Oczywiście mogą osobiście ale pózniej nie mamy podstaw żeby ta osobę ścigać bo nawet nie wiemy kim jest Setki wezwań do prokuratury i nikt od lat sie do tego nie doczepił nie mówiąc o kontrolach które zawsze wypadają pozytywnie. W tych oświadczeniach nie chodzi o to ze ktoś podpisuje za kogoś tylko oświadcza wnioskodawca jaki dochód w danym roku uzyskała dana osoba wpisując imię i nazwisko na gorze osoby której oświadczenie dotyczy - a to zupełnie dwie rożne rzeczy . W tym przypadku zgadzam sie z "gościu " to tak tez można robić. Temat wałkowany przez radców prawnych którzy cała odpowiedzialność kłada na osobę składająca wniosek. Powodzenia w dyskusji choć jest bezpodstawna
mania78

Napisano: 25 mar 2015, 9:01

Jestem zdziwiony tematem dyskusji. Kłaniają się tu jakieś elementarne zasady z postępowania. Przecież oświadczenie (woli lub wiedzy) podpisuje osoba, która je składa, a ewentualnie pełnomocnik.
Nasi radcy polecili, by oświadczenia o dochodzie (opod o nieopod) przyjmować z podpisem członka rodziny, którego to oświadczenie dotyczy, natomiast podpisane oświadczenie może wnioskodawca przynieść (nie ma potrzeby zapraszania małżonka na sam podpis). Wtedy, jeżeli podpis był podrobiony, to odpowiedzialność spoczywa na wnioskodawcy, bo to on taki dokument dołączył do wniosku.
Taka praktyka sprawdza się, nie mieliśmy problemu jak dotąd.
hassan

Napisano: 25 mar 2015, 9:11

ja mam pytanie te: "Setki wezwań do prokuratury" to były w jakiej sprawie?

PS. jak ktoś składa nieprawdziwe oświadczenie ze sfałszowanym podpisem to naprawdę prokuratura nie ma problemu ze wskazaniem winnego (podpowiedź winny jest ten co złożył oświadczenie - fizycznie w Ośrodku).
Inaczej doszlibyśmy do absurdu - osoba składa wniosek, pod niej rzekomo jej podpisy. Wychodzi, że kłamała - to nie mój podpis. Nie wiem kto podpisał.
Litości. Prokuratura po prostu ściga tego kto złożył wniosek i tyle. On jest za to odpowiedzialny.

Co do tych rzekomo dużych ośrodków i ich praktyk to się będę wypowiadał. Podstawowa umiejętność czytania się kłania i tyle. Słupsk to też duży Ośrodek a pewnie teraz tyłkiem trzęsie....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 9:51

mania78 pisze:W tych oświadczeniach nie chodzi o to ze ktoś podpisuje za kogoś tylko oświadcza wnioskodawca jaki dochód w danym roku uzyskała dana osoba wpisując imię i nazwisko na gorze osoby której oświadczenie dotyczy - a to zupełnie dwie rożne rzeczy .
Oczywiście, że można złożyć oświadczenie o treści: "Oświadczam, że mój mąż uzyskał w 2014 roku dochód w wysokości 1000,00 zł" i je podpisać. Ale jak oświadczenie wygląda tak, że jest napisane "Oświadczam, że w 2014 r. uzyskałem dochód w wysokości 1000,00 zł" - to kto to podpisuje? Ta osoba, która uzyskała dochód.

Może dlatego nie ma na to konkretnego przepisu (oprócz tych cytowanych wyżej, że oświadczenia składają członkowie rodziny), bo to jest oczywiste, że ja podpisuję się jako ja, a nie żona czy mąż podpisuje oświadczenie za "ja".

"Oświadczam, że urodziłam dziecko w dniu 1 stycznia 2015 r. Jan Kowalski".
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 mar 2015, 9:57

na wniosku są podpisy osoby ubiegającej się, więc jeżeli oświadczenia o dochodach miałby podpisywać wnioskodawca też by był zapis - podpis osoby ubiegającej się
Kati@

Napisano: 25 mar 2015, 11:24

Zofia pisze:
mania78 pisze:W tych oświadczeniach nie chodzi o to ze ktoś podpisuje za kogoś tylko oświadcza wnioskodawca jaki dochód w danym roku uzyskała dana osoba wpisując imię i nazwisko na gorze osoby której oświadczenie dotyczy - a to zupełnie dwie rożne rzeczy .
Oczywiście, że można złożyć oświadczenie o treści: "Oświadczam, że mój mąż uzyskał w 2014 roku dochód w wysokości 1000,00 zł" i je podpisać. Ale jak oświadczenie wygląda tak, że jest napisane "Oświadczam, że w 2014 r. uzyskałem dochód w wysokości 1000,00 zł" - to kto to podpisuje? Ta osoba, która uzyskała dochód.

Może dlatego nie ma na to konkretnego przepisu (oprócz tych cytowanych wyżej, że oświadczenia składają członkowie rodziny), bo to jest oczywiste, że ja podpisuję się jako ja, a nie żona czy mąż podpisuje oświadczenie za "ja".

"Oświadczam, że urodziłam dziecko w dniu 1 stycznia 2015 r. Jan Kowalski".
Akurat to jest słaba argumentacja ponieważ w oświadczeniu o dochodzie opodatkowanym jest imię i nazwisko, oświadczam, że w roku ..... dochód wyniósł, podatek należny wyniósł.... itd. więc nigdzie tam nie ma JA, MÓJ, UZYSKAŁEM/AM, za to w dochodzie z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w formie karty lub ryczałtu i owszem, jest zapis UZYSKAŁEM/AM, więc skąd te rozbieżności, może stąd właśnie, że składając oświadczenie o dochodach opodatkowanych osoba musi przedstawić PIT-37 więc mamy możliwość weryfikacji wpisanych kwot a w dochodzie z działalności nie.
gość 1982

Strona 4 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x