PODPIS NA OŚWIADCZENIU - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 25 mar 2015, 13:59

Iks pisze:Na zdrówko! Oby kiedyś was ktoś za tą bzdurę skontrolował i wyciągnął konsekwencje.
nie "życz" bliźniemu co tobie nie miłe ... :)
gość 1982 pisze:może stąd właśnie, że składając oświadczenie o dochodach opodatkowanych osoba musi przedstawić PIT-37
nie musi a nawet n ie powinien :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 14:02

gość 1982 pisze: Akurat to jest słaba argumentacja ponieważ w oświadczeniu o dochodzie opodatkowanym jest imię i nazwisko, oświadczam, że w roku ..... dochód wyniósł, podatek należny wyniósł.... itd. więc nigdzie tam nie ma JA, MÓJ, UZYSKAŁEM/AM, za to w dochodzie z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w formie karty lub ryczałtu i owszem, jest zapis UZYSKAŁEM/AM, więc skąd te rozbieżności, może stąd właśnie, że składając oświadczenie o dochodach opodatkowanych osoba musi przedstawić PIT-37 więc mamy możliwość weryfikacji wpisanych kwot a w dochodzie z działalności nie. - To odnieś się do tego.
W oświadczeniu o dochodzie opodatkowanym nie jest tak napisane, bo musiałoby to brzmieć: Uzyskałem dochód, podatek i składki, co oczywiście byłoby bez sensu. W oświadczeniu o dochodzie z działalności jest: "uzyskałem dochód z tytułu ryczałtu / karty" oraz poniżej: "dochód wyniósł, podatek wyniósł..." itd. Tak samo jest w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych: "uzyskałem dochód z tytułu..." W oświadczeniu o składce na ubezpieczenie zdrowotne też nie będzie "uzyskałem" bo się składek nie uzyskuje.
Oświadczenia o nieopodatkowanych też wam wnioskodawca podpisuje za wszystkich członków rodziny?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 mar 2015, 14:14

Co do PITów nikt nie robi problemów jak do tej pory a druga sprawa, że bardzo często zdarza się, że nie celowo ale często z własnej niewiedzy poprostu ludzie wpisują w dane rubryki nie te kwoty które powinny tam być i na miejscu weryfikujemy, zmieniają i jest porządek a tak jakby sobie przynosili dochody wpisane przez siebie to byłby niezły bałagan - no niestety, ja rozumiem, że oni odpowiadają za to co tam wpisują ale po co to. A skoro wy nie weryfikujecie tego w żadne sposób no to faktycznie lepiej, żeby każdy podpisywał się pod własnymi "często" błędnymi oświadczeniami.
gość 1982

Napisano: 25 mar 2015, 14:38

ewalu pisze:
Iks pisze:Na zdrówko! Oby kiedyś was ktoś za tą bzdurę skontrolował i wyciągnął konsekwencje.
nie "życz" bliźniemu co tobie nie miłe ... :)
gość 1982 pisze:może stąd właśnie, że składając oświadczenie o dochodach opodatkowanych osoba musi przedstawić PIT-37
nie musi a nawet n ie powinien :)
Czemu NIE POWINIEN?
Nie kserujemy tych Pitów a jedynie wymagamy do wglądu - jako inny dokument niezbędny do ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego - wg rozporządzenia.
gość 1982

Napisano: 25 mar 2015, 17:07

ewalu pisze:nie "życz" bliźniemu co tobie nie miłe ... :)
Gdyby kontrola wskazała błędy (ale prawdziwe) w naszych sprawach to raczej powinniśmy im dziękować.
gość 1982 pisze:Nie kserujemy tych Pitów a jedynie wymagamy do wglądu - jako inny dokument niezbędny do ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego - wg rozporządzenia.
Nie wolno, nie można, nie trzeba, nie powinno się, nie ma czegoś takiego w rozporządzeniu - bzdura totalna. Albo zaświadczenie, albo oświadczenie - wybór należy do strony i nie macie prawa tego "potwierdzać". To nie jest dokument niezbędny, bo jest inny (oświadczenie) który stwierdza to samo. Urzędnicy są prawnie zobligowani do honorowania oświadczeń na równi z każdym innym dokumentem, weryfikować można tylko w przypadku uzasadnionych wątpliwości, ale wtedy organ występuje z wnioskiem o udostępnienie danych gdzie trzeba. Nie ma żadnych podstaw do żądania od strony jakichkolwiek innych dokumentów poza oświadczeniami o dochodach. Wyprzedzająco - nie, kontrola nie może tego zarzucić, nie - urzędnik nie będzie za to odpowiadał, w przypadku gdy strona skłamie - odpowiadać będzie strona, nie - nie musicie niczego potwierdzać, dla pewności, sprawdzać i patrzeć ludziom na ręce. Nosz#$!@@%$#%*(^@ jak można wymyślać takie durnoty :shock:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 17:11

gość 1982 pisze:A skoro wy nie weryfikujecie tego w żadne sposób
Nie ma żadnych powodów, przepisów, przesłanek czy czegokolwiek innego które powodują że organ ma "weryfikować" oświadczenia o dochodach.
gość 1982 pisze:no to faktycznie lepiej, żeby każdy podpisywał się pod własnymi "często" błędnymi oświadczeniami
Nie. Nie lepiej. Takie są przepisy. Wynika z nich zarówno to, że oświadczeń się nie weryfikuje, jak i to, że pełnoletni członkowie rodziny podpisują je sami.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2015, 19:13

U nas pierwszorazowe wnioski złożone z oświadczeniami o dochodach sa zawsze weryfikowane z US plus takie co do których mamy watpliwości :)
mania78

Napisano: 25 mar 2015, 19:29

Boże iks sorry ze to napisze Ale ty głupi jestes ja nie wiem jak ty w tych świadczeniach sie jeszcze do tej pory uchowałeś maskara jakaś. Takie tu brednie piszesz ze już chyba przestane wchodzić na to forum żeby sie nie denerwować . Naucz sie może najpierw ustawy rozporzaenia a pózniej tu sie wymądrzaj bo to już jest czasami przegięcie co tu wypisujesz. Zwróć uwagę na par. 2 pkt 14 rozporządzenia to tak przy okazji kserowania pitow I innych dokumentów potwierdzanych dochód za dany rok .
Już nawet nie chce mi sie odnosić do tych twoich pomysłów wole pasjansa ułożyć
Maniek12

Napisano: 25 mar 2015, 22:48

OMG Maniek co Ty dochodzeniówka? Mniej problemów mają przestępcy, chcesz udowadniać, że ludzie oszukują, po to są oświadczenia pod odpowiedzialnością karną, po to aby mieli mniej problemów, hello - zmienili prawo, dostosuj się, a przede wszystkim zrozum po co jest pkt 14
Kati@

Napisano: 26 mar 2015, 9:15

Maniek12 pisze:Boże iks sorry ze to napisze Ale ty głupi jestes ja nie wiem jak ty w tych świadczeniach sie jeszcze do tej pory uchowałeś maskara jakaś. Takie tu brednie piszesz ze już chyba przestane wchodzić na to forum żeby sie nie denerwować . Naucz sie może najpierw ustawy rozporzaenia a pózniej tu sie wymądrzaj bo to już jest czasami przegięcie co tu wypisujesz. Zwróć uwagę na par. 2 pkt 14 rozporządzenia to tak przy okazji kserowania pitow I innych dokumentów potwierdzanych dochód za dany rok .
Już nawet nie chce mi sie odnosić do tych twoich pomysłów wole pasjansa ułożyć
mamusiu ty moja :shock: maniek , w rozporządzeniu jest wyraźnie mowa co na potwierdzenie dochodów : zaświadczenia
lub oświadczenie ... nie ma nic o pitach a tym bardziej o weryfikacji ... ok możemy ludziom sprawdzić jak tego chcą ale nie możemy żądać :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x