otrzymałam wniosek epuapem. Zeskanowany. Zweryfikowałam podpis i nie jest wniosek podpisany elektronicznie. Czy nowa ustawa coś zmieniła w tym podpisie elektronicznym?
my się nie czepiamy , ważne żeby wniosek przeszedł przez epuap , na tysiace wniosków jakie dostajemy epuapem może z 1% jest podpisana w sposób prawidłowy, reszta ma pisma przewodnie które są podpisane profilem zaufanym , ale nasze SKO takie dostaje i nic nie mowi
otrzymałam wniosek epuapem. Zeskanowany. Zweryfikowałam podpis i nie jest wniosek podpisany elektronicznie. Czy nowa ustawa coś zmieniła w tym podpisie elektronicznym?
Ustawa jasno mówi: "W przypadku złożenia wniosku o wypłatę dodatku węglowego za pomocą środków komunikacji elektronicznej wniosek ten opatruje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub uwierzytelnia z wykorzystaniem profilu zaufanego."
My w takich przypadkach wzywamy osobę do złożenia podpisu odręcznego na wydrukowanym wniosku przesłanym elektronicznie. I wbijamy pieczątkę i datę uzupełnienia braków we wniosku. Termin idzie od złożenia podpisu odręcznego.