Podpowiedzcie proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 cze 2015, 12:50

Mam dwa wnioski tej samej osoby wnioskującej o przyznanie świadczenia opiekuńczego na tą samą osobę niepełnosprawną.
1. Pierwszy jest o ZDO,
2. Drugi o SZO.
3. Pierwszy (ZDO) jest do rozstrzygnięcia po wydaniu wyroku przez WSA (uchylenie decyzji I i II instancji)
4. Drugi (SZO) był zawieszony do czasu rozstrzygnięcia przez WSA sprawy dotyczącej tego ZDO - wiem, że to zakręcone ale potrzebuje odpowiedzi na następujące pytanie:
Czy teraz rozpatruje oba wnioski jednocześnie ? Ten o ZDO bo jest wyrok WSA i ten o SZO bo wznawiam zawieszone postępowanie ?
Pomóżcie proszę !!
Kasia 86

Napisano: 25 cze 2015, 13:12

ZDO jest pewnie dla strony korzystniesjze wiec jego bym rozpatrzyl a ten drugi to niech strona najlepiej przyjdzie i anuluje wtedy go umorzysz , no bo 2 na pewno nie rozpatrzysz :)
bxbxbx

Napisano: 25 cze 2015, 13:15

przyznajesz ZDO. SZO podejmujesz postępowanie i wydajesz decyzję w której odmawiasz ze względu na nabycie prawa do ZDO, chyba że strona wycofa wniosek o SZO to decyzja umorzenie post.
tomson

Napisano: 25 cze 2015, 13:27

Tak, tylko, że ja zarówno w przypadku ZDO jak i SZO muszę wydać odmowę bo nie spełnia warunków. To w ogóle długa historia bo ,,kopiemy się" z Panią która dostała najpierw odmowę na ZDO (odwołała się do SKO - podtrzymało naszą dec. w mocy, złożyła skargę do WSA na dec. SKO - WSA uchyliło dec. naszą i SKO). W między czasie - kiedy sprawa o ZDO była rozpatrywana przez WSA, ta sama Pani złożyła wniosek o SZO na tą samą niepełnosprawną osobę. Ja zawiesiłam postęp. w sprawie wydania dec. o SZO do czasu rozstrzygnięcia sprawy ZDO przez WSA. Teraz kiedy przyszła odp. od WSA (uchylenie dec. I i II instancji) muszę podjąć zawieszone postępowanie w sprawie tego SZO i wydać dec. (będzie odmowa) no i jeszcze raz wydać dec. (odmowa) dot. ZDO.
Dlatego zastanawiam się czy w takim przypadku mogę jednocześnie rozpatrywać dwa wnioski ???
Kasia 86

Napisano: 25 cze 2015, 13:29

rozpatrujesz ZDO, a SZO dalej w zawieszeniu
jjf

Napisano: 25 cze 2015, 13:39

Ale na pewno ? :-)
Kasia 86

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x