Chcę napisać wniosek o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych do zakładu pracy z prośbą o przesłanie zaświadczenia o dochodzie netto, bo wnioskodawca pobierający zasiłek rodzinny poszedł do pracy. Jakie artykuły mam podać w podstawie prawnej, żeby nie było żadnych przeciwwskazań, że nie mogą odpowiedzieć, ponieważ nie taka podstawa prawna jest podana.
"art. 6 ust.1 lit.c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), art. 25 ust. 3 i art. 29 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 323)
Z mojego doświadczenia, więcej nie pisze po pracodawcach o zaświadczenie. Wystarczy że będzie podwójne awizo, a potem czeka się za zaświadczeniem kolejny m-c.
Wzywam świadczeniobiorcę do dostarczenia zaświadczenia po groźbą wstrzymania wypłaty świadczenia.
Ja też nie piszę....od początku pracy w świadczeniach zdarzyło mi się to dosłownie kilka razy... ale to były sytuacje, że mąż klientki nie chciał jej dać zaświadczenia bo był konflikt albo w sytuacji kiedy przypadkiem wyszło , że był dochód uzyskany i rodzina nie zgłosiła , nie składał kolejnych wniosków a w grę wchodziły nienależnie pobrane świadczenia.