PODWYŻSZENIE ALIMENTÓW - czy ktoś wie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 sie 2021, 8:58

Potrzebuje pomocy odnośnie podwyższenia alimentów.

Wierzycielka dostarczyła wyrok zasądzający alimenty w podwyższonej kwocie. Podwyższenie to obejmuje 2 okresy świadczeniowe.
Do starego okresu powinnam wydać decyzję i wyrównać FA za wszystkie miesiące. Czy piszecie o wyrównaniu w postanowieniu czy tylko w treści decyzji?

Mam wątpliwości co do bieżącego okresu. Zgodnie z art. 29 wyrównania dokonuje od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do organu
prowadzącego postępowanie egzekucyjne świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Tytuł wykonawczy wpłynął do komornika w lutym 2021r. Co zrobić z świadczeniami od marca do teraz? Nie mogę dokonać za ten okres wyrównania?

Proszę o pomoc :?
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 sie 2021, 12:56

stary okres "PRZYZNAĆ WYRÓWNANIE" (nie zmienić decyzję, bo ona się już zakończyła)
bieżący okres "ZMIENIĆ" dec. od początku przyznania i wyrównać kwote
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 31 sie 2021, 12:39

Ja podwyższyłam alimenty tylko od miesiąca w którym wpłynął do nas tytuł wykonawczy, mimo, ze podwyższanie było wstecz. Kobieta się odwołała, SKO utrzymało w mocy nasza decyzje. Aktualnie sprawa jest w sadzie.
mayufka27
Praktykant
Od: 02 mar 2016, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2021, 12:45

*Ilona pisze:
19 sie 2021, 12:56
stary okres "PRZYZNAĆ WYRÓWNANIE" (nie zmienić decyzję, bo ona się już zakończyła)
bieżący okres "ZMIENIĆ" dec. od początku przyznania i wyrównać kwote
ja też tak robie
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x