Podwyższenie FA
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi
- Kontakt:
Podwyższenie FA
Dzień dobry,
19 maja 2025 r. otrzymałam od komornika pismo iż z dniem 17 marca 2025 r. zostały podwyższone świadczenia alimentacyjne z kwoty 400 zł na 650 zł. Aktualnie klienta ma wypłacana fa w wysokość 335 zł ( zł/zł) i za maj 2025 też miała już wypłacone.
Czy w takim przypadku wezwać klientkę żeby napisała wniosek o zmianę decyzji i czy potrzebne będzie nowe zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji ?
Czy wyrównać FA od 17 marca 2025 r. ?
19 maja 2025 r. otrzymałam od komornika pismo iż z dniem 17 marca 2025 r. zostały podwyższone świadczenia alimentacyjne z kwoty 400 zł na 650 zł. Aktualnie klienta ma wypłacana fa w wysokość 335 zł ( zł/zł) i za maj 2025 też miała już wypłacone.
Czy w takim przypadku wezwać klientkę żeby napisała wniosek o zmianę decyzji i czy potrzebne będzie nowe zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji ?
Czy wyrównać FA od 17 marca 2025 r. ?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: Podwyższenie FA
tytuł wykonawczy opatrzony klauzula wykonalności w dniu 07.05.2025 r.
-
- Referent
- Kontakt:
a czy już po wydaniu decyzji zmieniającej kwotę świadczenia FA wysyłacie zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa wraz z decyzją zmieniającą ?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
wyrównać, klientka nic nie musi pisać, ja bym chciała tylko do akt sobie ten nowy wyrok dołączyć więc bym zadzwoniła żeby przyniosła
zawiadomienie tylko po przyznaniu FA, a nie po zmianie
zawiadomienie tylko po przyznaniu FA, a nie po zmianie
-
- Referent
- Kontakt:
bo na szkoleniu było żeby wysyłać zawiadomienia
-
- Referent
- Kontakt:
a jeszcze mam pytanie odnośnie daty podwyższenia alimentów. Czy podwyższacie od daty która widnieje w wyroku ? I czy przed wydaniem decyzji zmieniającej podwyższającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego należy zawiadomić stronę o zmianie decyzji w trybie art. 61 k.p.a.? Oraz czy wysyłacie zawiadomienie do dłużnika o zmianie wysokości alimentów ?
-
- Referent
- Zajmuję się: SR, FA
- Kontakt:
osobiście wyrównuję od dnia wskazanego w wyroku, ale szkoły jak wiedze są różne np. od dnia wykonalności nowego wyroku. strony nie zawiadamiam jak zmieniam decyzję na korzyść. do dłużnika wysyłam zawiadomienie o zmianie wysokości.Nowaaa pisze: 01 lip 2025, 13:16 a jeszcze mam pytanie odnośnie daty podwyższenia alimentów. Czy podwyższacie od daty która widnieje w wyroku ? I czy przed wydaniem decyzji zmieniającej podwyższającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego należy zawiadomić stronę o zmianie decyzji w trybie art. 61 k.p.a.? Oraz czy wysyłacie zawiadomienie do dłużnika o zmianie wysokości alimentów ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
robię dokładnie tak samoBea1 pisze: 02 lip 2025, 12:52osobiście wyrównuję od dnia wskazanego w wyroku, ale szkoły jak wiedze są różne np. od dnia wykonalności nowego wyroku. strony nie zawiadamiam jak zmieniam decyzję na korzyść. do dłużnika wysyłam zawiadomienie o zmianie wysokości.Nowaaa pisze: 01 lip 2025, 13:16 a jeszcze mam pytanie odnośnie daty podwyższenia alimentów. Czy podwyższacie od daty która widnieje w wyroku ? I czy przed wydaniem decyzji zmieniającej podwyższającej świadczenia z funduszu alimentacyjnego należy zawiadomić stronę o zmianie decyzji w trybie art. 61 k.p.a.? Oraz czy wysyłacie zawiadomienie do dłużnika o zmianie wysokości alimentów ?
Oprócz Podwyższenie FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Problem z KRD
Nemezis-bigi błędy w plikach!!!
przyłączenie do postępowania egzekucyjnego
przyłączenie do postępowania egzekucyjnego
DŁUŻNIK OWD
zwiekszenie kwoty alimentów dot. poprzedniego okresu świadczeniowego
zawiadomienie z art. 304 kpk i 209 kk
Czy będą nienależnie pobrane świadczenia?
pismo inf o uznaniu dluznika do OWW
Czy umorzyć?
kontrol bigi
zł zł fundusz alimentacyjny
Prawidłowe postępowanie?
NEMEZIS e-doręczenia
OWD, wyniósł się
pismo z prokuratury PILNE