podział DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 mar 2014, 10:39

czy ktoś z was przyznany dodatek mieszkaniowy rozdziela proporcjonalnie do opłat. Np za wodę przekazuje do wodociągów , czynsz do zarządcy itd.
Jak mam to zrobić w programie sygnity?
~spa

Napisano: 17 mar 2014, 11:45

czy ktoś rozdziela w ten sposób dodatek?????
~spa

Napisano: 17 mar 2014, 12:36

Nikt, kto się szanuje. ;) Nie ma takiego wymogu, nie ma takiej potrzeby... Musiałabym naprawdę mieć 3 wnioski w miesiącu, by chciało mi się - z nudów - takie coś robić.
~Krwawa

Napisano: 17 mar 2014, 13:53

Nawet z nudów nie bardzo można - por. art. 8 ust.1

Warto też zauważyć, że wszelkie opłaty związane z dodatkiem wędrują z reguły za pośrednictwem zarządcy.
~jh

Napisano: 17 mar 2014, 14:16

Ja rozdzielam za wodę w kilku blokach ponieważ oni sami płacą do wodociągów. Zarządca nie ma z tym nic wspólnego. Poszukaj tu na forum był o tym temat.
~Fantomas

Napisano: 17 mar 2014, 14:30

Nie mam potrzeby szukać, bo na moje szczęście to nie mój problem.
Chodziło mi jedynie o to, że odpowiednia ustawa preferuje generalnie rozliczanie między przedsiębiorstwem a zarządcą domu, zaś dalej to problem zarządcy, ale owszem, rozliczenia bezpośrednie też są możliwe - po spełnieniu odpowiednich warunków ustawowych.
~jh

Napisano: 17 mar 2014, 15:40

czy może wypowiedzieć się ktoś kto rozdziela dodatek?
Ponieważ.......
ja tu tylko pracuję i muszę robić co mi każą,bo trzeba jakoś na chleb zarobić. Więc proszę życzliwe osoby o udzielenie kilku wskazówek
Z gór dziękuję
~spa

Napisano: 18 mar 2014, 10:08

Dokonuję podziału i przekazuję np. do Urzędu za wodę i nieczystości stale, a pozostałą część wypłacam w kasie.
W przypadku zarządcy - tyle ile jest na wniosku resztę w kasie.
Zawsze możesz poprosić o rozpisanie na wniosku w jakiej części ma być przekazane i dla kogo.
~AdiMati

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem