Podział opłat za DPS ojca - maksymalna opłata od dziecka - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 gru 2024, 18:13

Dzień dobry,
zdaję sobie sprawę, że na tym forum było już dużo podobnych wątków, ale moja sprawa jest niezwykle skomplikowana. Mój ojciec - osoba bezrobotna, jedyne źródło dochodu to zasiłek stały 1000 zł, coraz gorszy stan zdrowia, mieszka samotnie (mieszkanie wynajmowane, nie ma żadnej nieruchomości), być może w bardzo bliskiej przyszłości będzie musiał pójść do DPS-u (z powodu rażącego łamania zasad współżycia społecznego nikt nie ma z nim bliskiego kontaktu, w DPS-ie jeszcze nie jest - wolę się przygotować na przyszłość). Ma 2 dorosłych dzieci z pierwszego małżeństwa (rozwód ponad 10 lat temu) oraz 2 dzieci z drugiego związku (bez ślubu, od kilku lat nie jest już w tym związku) jedno nieletnie względem, którego są zasądzone alimenty, których nie może opłacać ze względu na brak dochodów i ma dług komorniczy z tego tytułu, drugie dorosłe. Wnioski o rentę uporczywie przez ZUS odrzucane, do emerytury brakuje 2 lata.
Zakładając, że obecny koszt DPS to 6.000, a ojciec maksymalnie może zapłacić 700 zł (jeśli dobrze liczę 70 % dochodów, zasiłek stały zwolniony z zajęcia komorniczego) to zostaje 5300 zł do opłaty. Rozumiem, że do opłaty zobowiązana jest 4 czy 3 dzieci (niepełnoletnie jest wykluczone ?). Nie ma małżonka i ma 1 niepełnoletniego wnuka, ma żyjącego brata jeszcze.
Czy prawdą jest, że maksymalną opłatą w takim wypadku jaką może być obciążone każde z dzieci jest 5300/4 = 1325 zł, albo 5300/3 w przypadku niebrania pod uwagę nieletniej czyli 1767 zł?
Jeśli tak czy jest to gdziekolwiek zapisane w jakiejś ustawie? Mam uzasadnione obawy, że pozostała 2 dorosłych dzieci zostanie zwolniona z opłat z powodu niskich zarobków, ja nie. Jeśli to prawda to resztę, czyli np. 3533 będzie opłacać gmina ? Obarczenie mnie opłatą 5300 zł będzie dla mnie wyrokiem śmierci (jestem osobą samotną, która ciężką pracą - własna działalność, próbuje budować przyszłość w bardzo ciężkich warunkach ekonomicznych i wynajmuję mieszkanie). Zaznaczę, że informację o równym i maksymalnym podziale opłat zstępnych wnioskuję na podstawie analizy tego forum i wpisów użytkownika Michael "Przykładowo jeśli pobyt w DPS kosztuje 4000 osoba umieszczana osoba pokrywa 1000 zł. To zostaje kwota 3000 którą dzielisz na 3 osoby, co daje maksymalną kwotę jaką można potrącić od jednej osoby 1000 zł. Stosownie do art. 103 ust. 2 ustawy, kierownik ośrodka pomocy społecznej ustala w drodze umowy z małżonkiem, zstępnymi przed wstępnymi mieszkańca domu wysokość wnoszonej przez nich opłaty za pobyt tego mieszkańca w domu pomocy społecznej, biorąc pod uwagę wysokość dochodów i możliwości, przy czym opłata ta nie powinna być zwiększana w przypadku, gdy jedna z osób jest zwalniana z odpłatności." Nie wiem do czego odnosi się art.103 ust.2 i czy faktycznie ma to moc prawną, a chcę się przygotować. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Kampestor
Praktykant
Od: 27 gru 2024, 17:16
Zajmuję się: Osoba prywatna

Napisano: 24 sty 2025, 21:08

Dzień dobry,
od mojego posta sytuacja się mocno zmieniła. Obecnie ojciec przebywa od 2 miesięcy w szpitalu i jest po operacji bypassów - niestety doznał komplikacji i ma niewydolność oddechową - nie jest w stanie funkcjonować bez dodatkowego tlenu, nie jest w stanie chodzić z powodu zmęczenia i jest zapampersowany i nie rokuje poprawy. Jest zbyt chory, aby kwalifikować się do rehabilitacji/fizjoterapii. Nikt z rodziny nie zajmie się chorym i obecnie szpital szuka dla niego odpowiedniej placówki. Czy wyżej opisany stan zdrowia dyskwalifikuje go do umieszczenia w DPS-ie? Oczywiście moje pytanie postawione na górze pozostaje aktualne.
Lekarz pytał się czy ma dochody i jak dowiedział się, że nie za bardzo to powiedział, że ZOL odpada bo nie przyjmuje pacjentów bez dochodów, czy to prawda?
Gdzie w takim razie może zostać umieszczony (mowa jeszcze była o hospicjum, ale nie wydaje mi się, aby był w stanie terminalnym). Dziękuję za wszelką pomoc.
Kampestor
Praktykant
Od: 27 gru 2024, 17:16
Zajmuję się: Osoba prywatna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x