pogrzeb - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 21 sty 2014, 11:07

witam
czy moze ktos sie podzielic uchwała o sprawienie pogrzebu oraz jak przeprowadzic procedure w celu wyłonienia zakładu pogrzebowego?
bardzo prosze o pomoc.
~~Kasia

Napisano: 21 sty 2014, 11:37

my nie mamy uchwały a Ty masz tak dużo pogrzebów ,ze takową musisz mieć.
~magda

Napisano: 21 sty 2014, 12:10

art 44 ustawy o pomocy społecznej- sprawienie pogrzebu odbywa się w sposób ustalony przez gminę ( z reguły gmina określa jakieś zasady w formie uchwały).
Ja mam regulamin zamówień publicznych w którym mam zapis że do 15 000 zł nie muszę robić żadnego postępowania, mam w roku 2-3 pogrzeby i mieszczę się w tej kwocie.
Nie wiem jak jest u Ciebie. Poszukaj na stronie dużych ops być może mają tam ogłoszone przetargi lub zapytania o cenę.

Treść uchwały
w sprawie ustalenia sposobu sprawienia pogrzebu przez Gminę..
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym ( tekst jednolity Dz. U. z 2013 r poz. 594 z późn. zm.), art. 17 ust.1 pkt 15 i art. 44 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( tekst jednolity Dz. U. z 2013 r poz. 182 z późn. zm.) Rada Gmin..... uchwala co następuje:
§ 1.
1. Ustala się następujący sposób sprawienia pogrzebu przez Gminę ..:
§ 2
2. Gmina organizuje pogrzeb osobom:
1) bezdomnym zmarłym na terenie Gminy...,
2) które zamieszkiwały lub przebywały na terenie Gminy .. i nie posiadały osób zobowiązanych do alimentacji lub posiadały osoby zobowiązane do alimentacji, ale nie mają one możliwości sprawienia pogrzebu lub uchylają się od tego obowiązku,
3) osobom zmarłym bez ustalonej tożsamości, których zwłoki odnaleziono na terenie Gminy ..,
4) mieszkańcom innych gmin o ustalonej tożsamości, którzy zmarli lub których zwłoki odnaleziono na terenie Gminy....
§ 3.
W sytuacji, gdy nie jest możliwe ustalenie wyznania osoby zmarłej, pogrzeb powinien być przeprowadzony z uwzględnieniem panujących w gminie zwyczajów i tradycji.
§ 4.
1.Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej sprawiając pogrzeb, korzysta z usług wyspecjalizowanych firm prowadzących kompleksowe usługi pogrzebowe.
2. Sprawienie pogrzebu obejmuje podstawowe czynności, które w danym przypadku są niezbędne do pochówku, a w szczególności:
1) zakup trumny lub urny,
2) zakup ubrania,
3) opłata za miejsce na cmentarzu,
4) przygotowanie, przechowywanie i przewóz zwłok,
5) odprawienie nabożeństwa pogrzebowego,
6) przewóz konduktu pogrzebowego,
7) pochówek oraz oznaczenie grobu znakiem wyznania zmarłego i tabliczką,
8) inne uzasadnione koszty.
§ 5
Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej dokonuje zapłaty za sprawienie pogrzebu na podstawie rachunków, faktur oraz innych dokumentów potwierdzających dokonanie wydatku do kwoty nie wyższej niż wysokość zasiłku pogrzebowego wypłacanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
§ 6
Wykonanie uchwały powierza się Wójtowi Gminy ....
§ 7
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa ......

~basia

Napisano: 21 sty 2014, 15:48

`basiu wielkie podziekowania za pomoc.pozdrawiam
~~Kasia

Napisano: 07 mar 2014, 11:46

jaki paragraf wydatków spawienie pogrzegu bezdomnej osobie w gops.
~aga7-7

Napisano: 07 mar 2014, 13:06

może ktoś mi pomoże
~aga7-7

Napisano: 07 mar 2014, 16:00

85214 par. 4300
~iza 2

Napisano: 08 mar 2014, 10:45

Większość moich znajomych mówi, że 85214,3110.Pragraf ten mówi o świadczeniach z pomocy społecznej, a ustawa o pom.spo.wymienia też w katalogu swiadczen sprawienie pogrzebu.
Natomiast pa.r430 mówi o usługach komunalnych m.in. usługa pogrzebowa podopiecznych (a u mnie to osoba bezdomna, która zmarła na terenie naszej gminy, bez meldunku u nas)
I sama juz nie wiem!!!
~aga7

Napisano: 10 mar 2014, 10:09

może ktoś mi pomoże
~aga7-7

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x