pojęcie czynszu? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 sty 2021, 14:20

jak rozumiecie pojęcie czynszu?
Pan Mazurkiewicz powiedział że to co idzie do kieszeni właściciela (czyli odstępne) KONIEC KROPKA.
ale. Co ze spółdzielniami, bo np. Pani wynajmuje mieszkania i płaci dla właściciela 1000zł i w opłatach do spółdzielni, które płaci oddzielnie ma pozycje tez czynsz... jak to rozumieć? liczyć tylko 1000 zł, wedle zasady: do kieszeni właściciela. czy razem ?
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 21 sty 2021, 14:27

ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 21 sty 2021, 14:34

Montana1 pisze:
21 sty 2021, 14:27
ja raczej będę liczyć 75% kwoty tego co płaci właścicielowi. Np u mnie spółdzielnia nie nazywa opłat czynszem, jest podane zarządzanie + utrzymanie zasobów mieszkaniowych + fundusz remontowy - wiem, że potocznie to czynsz.
czyli jeśli mówić wprost opłaty w spółdzielni to osobna sprawa zwał jak zwał to czynszem czy nie. liczymy od kwoty dla właściciela i koniec.
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 21 sty 2021, 14:54

Montana1 pisze:
tylko to zamyka trochę ludziom możliwość dopłat, bo liczymy tylko tych do płacą odstępne do właściciela?
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 21 sty 2021, 15:50

Ale ja tylko takich będę miała, ja nie mam najemców w spółdzielniach. W spółdzielniach jeśli ktoś nie ma własnościowego mieszkania , to ma spółdzielcze prawo do lokalu, lokatorskie lub własnościowe. Nawet jeśli się uprze i w lokatorskich liczyć ten niby czynsz to jest ok 100 zł, więc 75% ze stu paru złotych, to pewnie sam DM wyższy wydze.
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 21 sty 2021, 15:58

magdalenamagda pisze:
21 sty 2021, 14:54
Montana1 pisze:
tylko to zamyka trochę ludziom możliwość dopłat, bo liczymy tylko tych do płacą odstępne do właściciela?
Bierzemy pod uwagę tylko osoby z umowami najmu czyli też mieszkańców mieszkań komunalnych/socjalnych bo tylko tam występuje interesujący nas czynsz :-)
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 21 sty 2021, 16:08

Fantomas pisze:
21 sty 2021, 15:58
magdalenamagda pisze:
21 sty 2021, 14:54
Montana1 pisze:
Bierzemy pod uwagę tylko osoby z umowami najmu czyli też mieszkańców mieszkań komunalnych/socjalnych bo tylko tam występuje interesujący nas czynsz :-)
u mnie ma się to nijak, lokalom socjalnym wychodzi dodatek w nadmiarze niż opłaty. a przecież komunalne i lokalne socjalne nie mają odstępnego ? tylko w większości opłaty licznikowe
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 22 sty 2021, 9:22

Miałem dziś konsultacje telefoniczną z p. Mazurkiewiczem i wg. niego sprawa wygląda tak. W lokalach komunalnych jako podstawę do wyliczenia dopłaty bierzemy czynsz (może być to pozycja czynsz albo eksploatacja, remonty itp.) natomiast w przypadku najmu od osób prywatnych bierzemy tylko odstępne (to co wynajmujący płaci dla właściciela) Oczywiście jest to tylko do wyliczenia (określenia granicy) dopłaty bo sam dodatek mieszkaniowy wyliczamy tak jak zwykle.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x