pojęcie: mający na utrzymaniu - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 gru 2015, 13:51

Witam serdecznie. Mam pytanie: co rozumie się przez pojęcie: "utrzymuje dziecko"? Czy fakt zasądzenia alimentów od ojca, który płaci je sporadycznie i w niepełnej wysokości oznacza utrzymywanie dziecka w rozumieniu ustawy KDR?
A..

Napisano: 02 gru 2015, 15:11

Nie dodałam, że ojciec złożył wniosek o KDR dla siebie, obecnej małżonki, dwójki ich wspólnych dzieci, przy czym wykazał też dziecko z poprzedniego związku, na które matka tego dziecka pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego w innej gminie (tam mieszkają), ponieważ on nie płaci pełnych alimentów. Co mam z tym fantem zrobić? Przysługuje KDR? Pomóżcie proszę.
A..

Napisano: 02 gru 2015, 15:22

Obowiązek utrzymywania dzieci przez rodziców określony jest w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym. Zgodnie z art. 133 § 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, rodzice obowiązani są do dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
z wyjaśnień MRPiPS
KDR wydajesz ojcu, jego małżonce i dwojgu dzieciom, choć on musi wykazać we wniosku trzecie dziecko, któremu nie można wydać karty, bo mieszka w innej gminie.
Jeżeli członkowie rodziny wielodzietnej mają miejsca zamieszkania w różnych gminach, wówczas, każdy z nich składa wniosek w gminie właściwej dla swojego miejsca zamieszkania, podając jednocześnie dane pozostałych członków rodziny (chyba że dane pozostałych członków rodziny wielodzietnej zawarte są już w systemie, za pomocą którego gmina zamawia Karty Dużej Rodziny). Zatem np. w sytuacji, gdy rodzic trojga dzieci, które mieszkają w innej gminie, złoży wniosek o przyznanie mu Karty Dużej Rodziny i we wniosku tym wskaże swoje dzieci, wówczas gmina właściwa dla zamieszkania tego rodzica powinna zamówić wydruk Karty Dużej Rodziny dla tego rodzica i nie zamawiać wydruku Kart Dużej Rodziny dla jego dzieci.
z wyjaśnień MRPiPS
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x