polecam

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
~Łukasz

polecam

Post autor: ~Łukasz »

https://www.tv-trwam.pl/index.php?section=ppw

jak dla mnie, bardzo dobre. Zapewne ani premier, ani tym bardziej nasz mini ster pojęcia bladego nie mają o tym ,o czym mówi kobieta w tym programie.

Stąd też taka polityka aspołeczna.
~chodząca po postach

Re: polecam

Post autor: ~chodząca po postach »

takich profesorów to na kopy bo juz nie na pęczki!
~Łukasz

Post autor: ~Łukasz »

zacznij chodzić po ziemi, a nie po postach.

mnie nie chodzi o panią profesor, tylko o to co powiedziała

no, ale nie dla wszystkich ważne jest co się mówi, tylko kto mówi.
~chodząca po postach

Post autor: ~chodząca po postach »

po ziemi jak najbardziej i widzę, że ty jeno słuchasz jedynie swoich jaśnieoświeconych z tv trwam i naszego dziennika - cała reszta to \"prosefory na pęczki\". nawet nijaka pawłowicz co to w zdradzie okragłostołowej brała udział po stronie zdradzieckiej solidarności to dla ciebie KTOŚ. wiec nie pier.nicz, że jesteś obiektywny i ważne jest dla ciebie co a nie kto mówi.
~Z.

Post autor: ~Z. »

Józefina Hrynkiewicz nie jest prof. \"na pęczki\" . Uznanie jej kwalifikacji wykracza daleko poza Polskę. Warto posłuchać co ma do powiedzenia. A ma dużo racji.
System zabezpieczenia społecznego wymyślił Żelazny Kanclerz Otto Bismarck, i wcale nie dlatego, że martwił się o starość swoich obywateli. Tylko z obawy o rosnącą patologię społeczną. Wprowadził obowiązkowe ubezpieczenia, to było pod koniec XIX wieku. Inne państwa wzorowały się na tym systemie. Zawsze było tak, że jak była dobra gospodarka, to i emerytury były dobre. Jak było marnie, to i świadczenia marne. Po co majstrować przy czymś, co sprawdza się już tak wiele lat?
OFE, pomysły rodem z Chile? To pieniądze rzucone w błoto.
~kicia

Post autor: ~kicia »

tak - tylko jak słusznie zauważyłeś system UBEZPIECZENIOWY co oznacza, że ten kto się ubezpieczy to ma - akurat w niemczech jest (system ubezpieczeniowy) bardzo rozbudowany i istnieje wiele róznych ubezpieczeń od wielu różnych sytuacji życiowych - część to ubezpieczenie obowiązkowe a części to ubezpieczenia dobrowolne.
U nas nie ma - jeszcze - takich mozliwości - cała kasa składana kiedyś (do 1999 roku) poszła w pi....... . i sie na wrati.
MY składamy na indywidualne konta 20 lat i dopiero po zakończeniu pełnago okresu w ofe bedzie można mówić czy sie opłacało czy nie - pierwsi gdzieś tak w roku 2040 (2000r + ca 40 lat pracy). inaczej to tak jak choremu na gruźlicę po dwóch dniach od zaaplikowania leków powiedziec że leki nie działają i stosujemy Bóg wie co.
i jak sam napisałen oni maja to od XIX wieku my od 20 lat - jest rózżica - ale już byśmy chcieli mieć jak u nich.
i jeszcze to co napisałeś a jest b. ważne - gospodarka - tam też srodki z kont są lokowane w akcjach a te to nic jak czysta gospodaka.
~Z.

~kicia
OFE istnieją u nas już 1999, więc nie jest to \"po dwóch dniach\" i zdążyły do tej pory jedynie zeżreć nasze pieniądze, nic poza tym. A składki na indywidualne kąta to zwykłe robienie ludziom wody z mózgu. Te wirtualne pieniądze nie zmaterializują się w twojej kieszeni na emeryturze, nie bądźmy naiwni. Zasada od Bismarcka jest taka, że młodsze pokolenia utrzymują starsze (emerytury) i nie ma w tym żadnej filozofii. I to niezależnie od ustroju. Dlatego nasze emerytury będą zależeć od koniunktury gospodarczej w największym stopniu, jak będziemy na emeryturze. No chyba, że spekulacyjne OFE ograbi nas ze wszystkiego.
Z OFE to trochę jak z pomocą społeczną ;) najwięcej kasy idzie na urtzymanie ... samej pomocy społecznej.
~kicia

Post autor: ~kicia »

odwracasz kota ogonem - tam jest SYSTEM UBEZPIECZENIOWY , którego u nas nie ma i tu jest pies pogrzebany.
a co do ofe to jadnak bedę zdania że to tylko połowa okresu składkowego a nie cały - ale to i tak lepsze niz kasa w zusie - tamtej nigdy nie odzyskasz tak jak i tej sprzed 1999roku.
i dlatego że pracujacy utrzymują niepracujacych może trzeba to wszystko zreformować podobnie jak krus - tu 95% środków to państwo 5%to składki - a 100% wydatków pokrywa państwo czyli my wszyscy podobnie jak i pit - rolnicy nie płacą tego podatku a z kasy państwa czerpią.
a u mnie w ofe wiecej przybywało niż to co na utrzymanie szło (nie wiem jak będzie za 2011)
~Z.

~kicia
Nie mam do ciebie siły :)) Takie samo g... dostaniesz z ZUS-u jak i z OFE. Nie wiem też dlaczego muszę obowiązkowo odprowadzać część mojej składki prywatnemu inwestorowi (OFE)? Ty wiesz dlaczego?
Kicia, ja mam propozycję, Ty przesyłaj co miesiąc do mnie trochę kasy, a ja ci zagwarantuję, że je tak dobrze zainwestuję, że na emeryturze będziesz opalać się pod palmami :))
~Z.

To wyżej napisał Z. czyli ja! Prywatny inwestor Kici :)
ODPOWIEDZ