Proszę o pomoc:
Mam wniosek osoby pełnoletniej opuszczającej rodzinę zastępczą spokrewnioną na usamodzielnienie i zagospodarowanie. W rodzinie zastępczej przebywała w okresie od 24.11.2017 r. do 09.11.2020 r. Pełnoletność osiągnęła w roku 2019. Rodzina zastępcza rozwiązała się na skutek śmierci osoby tworzącej rodzinę zastępczą w dniu 09.11.2020 r.
Czy wychowance, która przebywała w rodzinie zastępczej spokrewnionej w okresie od 24.11.2017 r. do 09.11.2020 r. należy się pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie? Jak liczycie okres przebywania w rodzinie zastępczej, latami, miesiącami czy dniami?
pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Piecza zastępcza
- Kontakt:
Re: pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie
Moim zdaniem brakuje jej 14 dni aby minął jej 3 letni termin pobytu w pieczy zastępczej i nic niestety się jej nie należy. Pisz decyzje odmowne i niech się od nich odwołuje. Może SKO wymyśli jakąś "pokrętną" interpretację przepisów, że jej się należy.....Cybinka1 pisze: 23 lis 2023, 17:38 Proszę o pomoc:
Mam wniosek osoby pełnoletniej opuszczającej rodzinę zastępczą spokrewnioną na usamodzielnienie i zagospodarowanie. W rodzinie zastępczej przebywała w okresie od 24.11.2017 r. do 09.11.2020 r. Pełnoletność osiągnęła w roku 2019. Rodzina zastępcza rozwiązała się na skutek śmierci osoby tworzącej rodzinę zastępczą w dniu 09.11.2020 r.
Czy wychowance, która przebywała w rodzinie zastępczej spokrewnionej w okresie od 24.11.2017 r. do 09.11.2020 r. należy się pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie? Jak liczycie okres przebywania w rodzinie zastępczej, latami, miesiącami czy dniami?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie
- czy ta osoba później pobierała pomoc na kontynuowanie nauki ?
- pełna zgoda z "grzegorz" dla mnie też się nie kwalifikuje
- znalazłem też ciekawy aczkolwiek stary wyrok WSA Gliwice w tym temacie także polecam się zapoznać bo interesująca teza jest tam zawarta - Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 24 lipca 2014 r. IV SA/Gl 965/13
- pełna zgoda z "grzegorz" dla mnie też się nie kwalifikuje
- znalazłem też ciekawy aczkolwiek stary wyrok WSA Gliwice w tym temacie także polecam się zapoznać bo interesująca teza jest tam zawarta - Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 24 lipca 2014 r. IV SA/Gl 965/13
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia
- Kontakt:
Oprócz pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
3- letni Program rozwoju pieczy zastępczej
Ośrodek Adopcyjny
Kontrakt mieszkaniowy
Pełnoletni w rodzinie zastępczej - odpłatność rodziców biologicznych
dofinansowanie wynagrodzeń RZZ i RDD
Zażalenie
śmierć w rodzinie zastępczej
Grupa pracowników PCPR/MOPS
Standardy Ochrony Małoletnich - zadanie PCPR?
szkolenie rodzin
POMOST
właściwość gminy
Mieszkanie chronione
Rodzina zastępcza a opiekun prawny
PROSZĘ O POMOC zobowiązanie gminy z tyt. kosztów objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora
pełnoletni wychowanek w rodzinie zastępczej