pomocy! - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 18 sie 2011, 15:08

Zgodnie z interpretacją naszego radcy prawnego pomoc na kontynuowanie nauki przyznawana jest po złożeniu wniosku decyzją na czas trwania nauki. Na początku każdego semestru przeprowadzamy wywiady, do których oprócz zaświadczeń ze szkoły niezbędne są dochody za miesiąc poprzedni. Jeśli w trakcie roku szkolnego wychowanek zgłasza zmianę swojej sytuacji sporządzana jest aktualizacja wywiadu lub modyfikacja programu usamodzielnienia. W przypadku aktualizacji wywiadu bierzemy pod uwagę dochody z m-ca poprzedniego, a wychowanek nie składa żadnego wniosku, gdyż oczekuje jedynie weryfikacji uprawnień do dalszego otrzymywania pomocy na kontynuowanie nauki. Jeżeli dochód wychowanka przekracza ustalone kryterium dochodowe wówczas wydajemy decyzję pozbawiającą go wypłaty świadczenia. W chwili zgłoszenia zmiany sporządzany jest wywiad (czyli w opisanej sytuacji ma to miejsce w sierpniu), do którego załączamy dochody za miesiąc poprzedni, czyli lipiec. W m-cu lipcu dochód przekroczył kryterium dochodowe, więc pozbawiamy wychowanka wypłaty od sierpnia.
~franczeska

Napisano: 18 sie 2011, 15:35

Do Franczeska: Zaskakuje mnie fakt jak różnie interpretuje się przepisy prawne. U nas to wygląda tak samo z tym, że jeśli jest zmiana dochodu klienta to sporzadzamy wywiad i uchylamy decyzje od miesiąca, w którym dochód został przekroczony. Dla przykładu; wg waszego postępowania osoba pobierająca pomoc na kontynuowanie nauki uzyskuje w miesiącu marcu dochód przekraczający kryterium(nie zgłasza faktu)dowiadujesz się w czerwcu,o tej sytuacji idziesz na wywiad, prosisz o dochód za m-c maj i uchylasz decyzję od czerwca? Co z pozostałymi miesiącami, kiedy śiwadczenie pobrano nienależnie? Co bardziej cwany klient wykorzysta sytuację na maxa. Uważam, że jeśli klient przekroczył dochód w danym okresie to nie może otrzymać świadczenia i musi je zwrócić jeśli je pobrał. Taka jest interpretacja naszego radcy. Jeśli powyzsza sytuacja miałaby miejsce w waszej instytucji to klient w lipcu otrzymałby świadczenie bez uprawnień i w dodatku bez obowiązku zwrotu.
~Prac. Socjalny

Napisano: 18 sie 2011, 15:49

w opisanej wyżej sytuacji jeśli klient zgłasza w czerwcu zmianę dochodu od marca to kompletujemy dochody od marca i wydajemy stosowną decyzję o zwrocie :) nie jesteśmy tacy naiwni :) pozdrawiam
~franczeska

Napisano: 18 sie 2011, 16:48

hmmm więc przyznaj droga Franczesko, że należy skompletować dochody od lipca i uchylić decyzję od lipca a jeśli świadczenia zostały wypłacone stwierdzić nienależnie pobrane świadczenia. Jak mamy komuś doradzać to zróbmy to dobrze. Nie można ignorować wypłaconych bez uprawnień świadczeń. Osoba usamodzielniana, która w czerwcu podjęła staż a w lipcu uzyskała dochód przekraczający kryterium dochodowe powinna mieć uchyloną decyzję od lipca. pozdrawiam:)
~Prac. Socjalny

Napisano: 18 sie 2011, 17:33

\"należy skompletować dochody od lipca \"

--- tak oczywiście, zgadam się :) do wywiadu w sierpniu i pozbawienie od sierpnia :) wystarczy przeczytać uważnie moje wcześniejsze wpisy, jest tam to czarno na białym.

\"Zaskakuje mnie fakt jak różnie interpretuje się przepisy prawne.\"

--- tak to prawda, są różne interpretacje, ilu radców prawnych tyle interpretacji, mnie to nie zaskakuje odkąd czytam to forum :) pozdrawiam :)
~Franczeska

Napisano: 18 sie 2011, 22:59

Franczesko; wiesz cenię ludzi broniących swojego zdania, chociaż robisz to trochę z przekory:) Daje to obraz Twojego podejścia do pracy zawodowej, Twoje wcześniejsze wypowiedzi wcale nie są jednoznaczne i trochę sobie zaprzeczyłaś. Stwierdzam, że nasza wymiana zdań nie jest na miejscu gdyż niniejsze forum stworzone jest do innych celów. Nie będę cytować Twoich wypowiedzi, żeby zaprezentować umiejętność czytania ze zrozumieniem. Sorki za ten komentarz ale trudno mi się było powstrzymać:) Czuję, że jeszcze się odgryziesz ale ja już nie zamierzam Ci odpowiadać hehe:) pozdrawiam Cię serdecznie:)
~Prac. Socjalny

Napisano: 19 sie 2011, 10:37

Pracowniku socjalny czytając Twoje posty od razu widać, że jesteś właściwą osobą na właściwym miejscu, pozdrawiam Cię serdecznie, życzę sukcesów w pracy , a Panią Franczeskę odsyłam do uważnego przeczytania przepisów. Pozdrawiam.
~xxx

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x