POMOCY!!
POMOCY!!
Witam, mam bardzo poważny problem, moja mam cierpi na depresje, dodatkowo popija czasem alkohol, ojciec tez pije, ale on jakoś funkcjonuje w społeczeństwie , natomiast ona zamknęła się w sobie, nie wiem co robić, bo od kilku tygodni je jak wróbel, nie chce słyszeć o żadnym szpitalu, nie chce znikąd pomocy, I chciałabym sie dopytać czy jeśli sie zgłoszę z tym do OPS to jakiej pomocy mogę się spodziewać, czy w ogóle mogę jeśli ona nie wyraża takiej zgody, Poradzcie, prosze ....
Re: POMOCY!!
Jesteście podobno specjalistami w udzielaniu pomocy ,więc... dlaczego sa odsłony , a nikt nie jest w stanie mi doradzić,
Re: POMOCY!!
Depresja jest chorobą. To zaburzenie psychiczne, które trzeba leczyć i zwrócić się do lekarza psychiatry o pomoc. Pracownik socjalny pewnie poradzi, żeby umówić mamę na wizytę do specjalisty psychiatry, albo też w przypadku zagrożenia życia ( nie je, odmawia przyjęcia leczenia itp.) można wezwać karetkę pogotowia zaznaczając że to ma być pomoc psychiatryczna, albo też zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia psychicznego wystąpić do sądu o wydanie orzeczenia o skierowanie na leczenie psychiatryczne bez wymaganej zgody osoby chorej. Proponuję rozważyć te możliwości, ale i tak pójść do lokalnego OPS-u i poprosić o wsparcie i poradę jak tego wszystkiego dokonać. Może też zaproponują inną pomoc mając na uwadze lokalny system pomocy?
Oprócz POMOCY!! - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
nie dla 500 zł na dziecko
DPS odpłatnośc
ODBIÓR ZASIŁKU
dofinansowanie do zakupu opału
szukam pracy na Podkarpaciu od stycznia
Pełnomocnictwo dla komornika
Czy liczyć zas. celowy na posiłek żywość do celówki
zasiłek stały aktualizacja i brak klienta
Przewidywane wykonanie w CAS
Kto wydaje decyzję umieszczającą do prywatnego domu pomocy
pobyt w szpitalu a zasiłek stały pomocy proszę