pomocy świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 paź 2019, 12:31

otóż mam taką sytuację:
* Pani pobiera ZDO
*kancelaria skalda na Świadczenie pielęgnacyjne, z zapisem że w przypadku przyznania świadczenia uchylić ZDO
*my dawaliśmy odmowę więc ZDO nie uchylaliśmy
* odmowa+odwołanie
* sko karze nam uchylić zdo i potem dopiero podjąć działania dotyczące świadczenia pielęgnacyjnego
i teraz:
- dzwoni kancelaria że odwołają się od decyzji uchylającej ZDO, gdyż ich klientka nie będzie miała świadczeń żadnych
- i jeśli damy odmowę Świadczenia pielęgnacyjnego ponownie się odwołają
i teraz moje pytania:
- czy dobrze rozumiem, że jak odwołają się od ZDO to decyzja jest nie prawomocna i płacimy dalej ZDO?
- czy jeśli ponownie chcemy wydać decyzję dotycząca świadczenia pielęgnacyjnego to mogę podjąć działania jeżeli sprawa ZDO jest w sko? czy musze czekać aż zakończy sie sprawa w SKO?
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 17 paź 2019, 19:10

Tylko na jakiej podstawie prawnej chcesz uchylić decyzję ZDO? Takie uchylenie może nastąpić tylko w przypadku zajścia ustawowych przesłanek, albo za zgodą strony.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2019, 19:45

noteev pisze:
17 paź 2019, 19:10
Tylko na jakiej podstawie prawnej chcesz uchylić decyzję ZDO? Takie uchylenie może nastąpić tylko w przypadku zajścia ustawowych przesłanek, albo za zgodą strony.
to chyba zrobiłam błąd bo jak sko napisało, że muszę uchylić to uchyliłam tak jak napisało sko na ich prośbę, która była we wniosku...i żeby było śmieszne pokazywałam naszej radcy prawnej decyzje sko i kazała mi uchylić zdo a dopiero potem zajac sie świadczeniem... no i teraz dzwoniła ta pani z kancelarii , ze oni sie odwołają od zdo bo oni ich petenta bez grosza nie zostawią
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 18 paź 2019, 9:20

Ustalmy jedno - Kancelarii nie zależy na petencie, tylko na jego pieniądzach - 5-6 tys. za załatwienie sprawy to skandal !!!
Natomiast co do meritum, to uchylasz zasiłek i w to miejsce przyznajesz świadczenie, a jak nie chcesz przyznać świadczenia to nie uchylasz zasiłku.
Jak uchyliłaś zasiłek i wydałaś odmowę na świadczenia to Kancelaria odwoła się od obu tych decyzji, a w czasie procesu odwoławczego lub odwoławczo-skargowego opiekun nadal będzie miał wypłacany zasiłek, gdyż jego uchylenie nie stało się ostateczne, czy jak kto woli prawomocne, no chyba, że stało się coś jeszcze o czym nie wspomniałaś.
Przerabialiśmy takie sprawy wraz z opiekunami.

Widzisz jak wraz z gminnym prawnikiem potraficie zagmatwać prostą sprawę.
Dlaczego jak sprawę o ustalenie prawa do świadczenia prowadzi w ramach pełnomocnictwa Kancelaria, to trzęsiecie się ze strachu ? Traktujcie ich tak samo jak innych opiekunów tzn. z góry, bez zbędnych dyskusji.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 18 paź 2019, 11:05

Panie Krzysztofie w ostatnim czasie mam 13 spraw o świadczenie pielegnacyjne, 3 z kancelarii 10 z wolnej ręki i uwaga sama tym ludziom powiedziałam i sama pomagam im przez caly proces przejść... jestem chyba jedną z nielicznych którzy chcą sie w pomoc bawić..a że kancelaria ma swój pkt widzenia, radca swój i aj swój wiec zrobilam jak zrobiłam...
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 18 paź 2019, 11:37

My bierzemy oświadczenia od klienta, że zrezygnuje z SZO w momencie kiedy będzie ustaloone prawo do SP. To jest podpowiedź SKO>
Działa.
becik_77
Praktykant
Od: 28 cze 2017, 13:36
Zajmuję się: ŚW
FA
SW
DM
KDR

Napisano: 18 paź 2019, 11:53

Tylko na jakiej podstawie prawnej przyznane będzie prawo do ŚP, skoro ma ustalone prawo do SZO...?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2019, 11:59

dokładnie nic to nie da, ja miałam we wniosku że jak ma szo/zdo to chce uchylenia w chwila przyznania śp, tylko że moje sko daje do ponownego rozpatrzenia i ja jestem w takiej sytuacji właśnie... ja sobie nagmatwałam i jakoś spróbuje wyjść z tego
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 18 paź 2019, 14:41

noteev pisze:
18 paź 2019, 11:53
Tylko na jakiej podstawie prawnej przyznane będzie prawo do ŚP, skoro ma ustalone prawo do SZO...?
art. 27 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych
opiekun spełnia warunki do dwóch świadczeń rodzinnych tj. zasiłku, który właśnie pobiera oraz do świadczenia, które od dzisiaj wybrał jako korzystniejsze dla niego

dodatkowo, jak potraficie i chcecie to możecie pewnie dotrzeć do informacji MRPiPS, zawartej np. w odpowiedzi na jeden z pozwów (na Skarb Państwa) wytoczonych przez opiekuna, gdzie ministerstwo (a dokładniej reprezentująca go Prokuratoria) tak oto wypowiada się, chcąc udowodnić swoją tezę:
" Pozwany (tj. MRPiPS) wskazuje, że skutkiem wyroku TK z dnia 21 października 2014r. sygn. akt K38/13 było wyeliminowanie niekonstytucyjnego kryterium momentu powstania niepełnosprawności, wobec czego Powód (tj. opiekun) od chwili opublikowania wyroku TK uzyskał możliwość wystąpienia o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, co potwierdza również orzecznictwo sadów administracyjnych "

a teraz porównajcie to z informacją o skutkach ww wyroku TK, którą MRPiPS wysłało zapewne do wszystkich Wojewodów w Polsce i dalej do Was do OPSów
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 18 paź 2019, 15:57

Spełnia warunki do dwóch, ale wybrać może tylko jedno. Nie ma możliwości przysługiwania prawa do dwóch świadczeń w tym samym okresie. Tego się nie odczaruje.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x