pomocy, umowy najmu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
klaudia_k
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc administracyjna,świadczenie wychowawcze 500+
Kontakt:

TRZY UMOWY NAJMU ROZLICZANE NA RYCZAŁACIE

Post autor: klaudia_k »

Witam, koleś ma trzy umowy najmu za 2015 r. i dwie za 2016 r. rozlicza się z nich na ryczałcie, czy doliczam to do dochodu, bo stara się na pierwsze dziecko.
może powinien napisać oświadczenie ile wyszedł pierwszy pełny miesiąc za te umowy i zsumować to?
Czy w ogóle nie brać tego pod uwagę?
Już pisałam na forum o tym ale, chciałabym uzyskać więcej podpowiedzi, bo cały czas mam wątpliwości.
Dziękuję
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: TRZY UMOWY NAJMU ROZLICZANE NA RYCZAŁACIE

Post autor: mika31 »

ale po co powielać temat. Pod tamtym Twoim postem wypowiedziało się sporo osób :)
Spójrz w ustawę w katalog dochodów uzyskanych/utraconych. Nie ma tam wynajmu jako dochodu który możesz uzyskać/utracić więc sprawa prosta że tego nie robisz.
Ragnar
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Ragnar »

W zeszłym roku miałem podobny problem. Tyle że lokal był wynajmowany do celów komercyjnych

dla potwierdzenia zadzwoniłem do MUW. Pani na infolinii potwierdziła, żeby przyjąć te dokumenty, ale nie będzie to dochodem rodziny.

być może będzie jakaś zmiana przepisów odnośnie katalogu dochodów
Małopolska/OPS/Sygnity
klaudia_k
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc administracyjna,świadczenie wychowawcze 500+
Kontakt:

Post autor: klaudia_k »

dzięki,
ODPOWIEDZ