Pani ma przyznane zasiłek rodzinny oraz dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania.
W sierpniu dostarczyła mi nieprawomocny wyrok uznający ojca dziecka wraz z ustaleniem alimentów od niego. Dodam, że wyrok jest z kwietnia, ale dopiero teraz wystąpiła o prawomocność, bo wiadomo, wcześniej nie wiedziała
Ponadto w sierpniu Pani złożyła również u mnie wniosek o przyznanie jej dodatku z tyt. urlopu wychowawczego.
Wezwałam Panią do dostarczenia mi prawomocnego wyroku sądu, no ale niestety na taki dokument się czeka. W odpowiedzi na wezwanie w dniu 29.08. Pani przyszła oświadczyć, że nie otrzymała jeszcze prawomocnego wyroku z sądu i przyniosła dokument na potwierdzenie, że wystąpiła o niego już 08.08.
Z uwagi na brak dostarczonego dokumentu nie wypłaciłam jej świadczeń za miesiąc sierpień. Nie rozpatrzyłam również wniosku o dodatek z tyt urlopu wychowawczego, ale tutaj jeszcze jestem w terminie.
Pani wyrok dostarczy mi teraz we wrześniu, i co ja mam teraz zrobić z wypłatą sierpniową?
W wezwaniu poczułam ją o art. 28 ust. 4 „W przypadku przeprowadzenia wywiadu lub udzielenia wyjaśnień, o których mowa w ust. 2 i 3, świadczenia rodzinne wypłaca się od miesiąca, w którym przeprowadzono wywiad lub wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu zasiłkowego, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.”
Ale jednocześnie dałam jej art. 24a ust. 3 ustawy stanowi, że „W przypadku gdy przyczyną niedostarczenia wymaganego dokumentu przez osobę składającą wniosek jest niewydanie dokumentu przez właściwą instytucję w ustawowo określonym, w odrębnych przepisach, terminie oraz osoba może to udokumentować, świadczenia przysługują począwszy od miesiąca, w którym wniosek został złożony.”
Czy oby na pewno po dostarczeniu prawomocnego wyroku mogę jej wypłacić zasiłek rodzinny za miesiąc sierpień? Nie z jej winy przynosi tak późno. Czy dopiero mogę jej wypłacić od września, a sierpień już przepadł? Od tego zależy kiedy przyznam jej dodatek do urlopu wychowawczego, bo dodatek przyznaje się do zasiłku rodzinnego.
Dodatek za samotne będę jej uchylała od bieżącego miesiąca, a za poprzednie pewnie będzie miała NP.
Pomóżcie proszę co mam zrobić z tym jednym miesiącem.