A co jeśli dziecko mimo prawomocnego wyroku nie zamieszkuje z rodzicem wskazanym w wyroku a faktycznie mieszka z drugim rodzicem, który ma ograniczona władzę i placi alimenty?słaby znawca pisze: ↑18 lut 2021, 20:24Jak pokazuje praktyka jednostki robią róznie. My kierujemy się wyrokiem sądu. Jest nawet wyrok NSA w takiej sprawie. Organy zobowiązane są do respektowania wyroków. Trzeba sprawdzić kiedy wyrok stał się prawomocny i od następnego miesiąca kobieta ma nienależnie pobrane świadczenia na dziecko , które jest przy ojcu
Matka oświadczyła że mimo posiadanego przez nią orzeczenia sądu że dziecko winno być z nią to dziecko od ponad roku mieszka z ojcem na terenie innej gminy. Inny ośrodek potwierdził ze dziecko mieszka z ojcem. Co w takiej sytuacji. Stan faktyczny czy wyrok sądowyKattis pisze: ↑21 kwie 2021, 8:20Wezwanie do matki do wyjaśnienia sprawy (wyjaśnicie sobie w ogóle czy u was mieszka czy jeszcze w innej gminie), a potem jak nic nienależnie pobrane na jedno dziecko.
Do ojca bym nic nie pisała - RODO i te sprawy. Jeśli chce to wniosek może złożyć, świadczenie jest dobrowolne w końcu
Tak jak piszą wyżej - wyrok najważniejszy, inne sprawy mnie nie interesują.
Też miałam sytuację, że złożył ojciec a z wyroku wychodziło że matka. Tłumaczył mi przez telefon, że oni po rozwodzie ale i tak mieszkają razem i dziecko jest również przy nim. Mimo wszystko zrobiliśmy odmowę i temu Panu powiedziałam, że matka ma złożyć wniosek i tyle.