Pomocy, zagmatfana sprawa......

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
pincetplus
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Re: Pomocy, zagmatfana sprawa......

Post autor: pincetplus »

Biankaaa pisze: 21 kwie 2021, 9:20
Kattis pisze: 21 kwie 2021, 8:20 Wezwanie do matki do wyjaśnienia sprawy (wyjaśnicie sobie w ogóle czy u was mieszka czy jeszcze w innej gminie), a potem jak nic nienależnie pobrane na jedno dziecko.

Do ojca bym nic nie pisała - RODO i te sprawy. Jeśli chce to wniosek może złożyć, świadczenie jest dobrowolne w końcu ;)

Tak jak piszą wyżej - wyrok najważniejszy, inne sprawy mnie nie interesują.

Też miałam sytuację, że złożył ojciec a z wyroku wychodziło że matka. Tłumaczył mi przez telefon, że oni po rozwodzie ale i tak mieszkają razem i dziecko jest również przy nim. Mimo wszystko zrobiliśmy odmowę i temu Panu powiedziałam, że matka ma złożyć wniosek i tyle.
Matka oświadczyła że mimo posiadanego przez nią orzeczenia sądu że dziecko winno być z nią to dziecko od ponad roku mieszka z ojcem na terenie innej gminy. Inny ośrodek potwierdził ze dziecko mieszka z ojcem. Co w takiej sytuacji. Stan faktyczny czy wyrok sądowy
U nas przedkłada się sprawowanie faktycznej opieki nad dzieckiem ponad wyrok. Tym samym, u nas to ojciec by dostał ale dopiero po skomplikowaniu dokumentacji, czyli wyrok, wywiady po obu stronach i dobrze jakbyś się zwróciła o opinię do prawnika
ODPOWIEDZ