POMOCY - zaświadczenie od adwokata - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 lis 2014, 15:15

Kobieta wycofała sprawę z Sądu Okręgowego (dłużnik za granicą).
Teraz przyniosła mi zaświadczenie od adwokata (niemieckiego), że on prowadzi jej sprawę i, że nie przekazał jej na razie żadnych pieniędzy.
Czy takie zaświadczenie wystarczy, żeby przyznać FA?????
Czy muszę żądać jeszcze jakiś innych dokumentów????
Ania 64

Napisano: 24 lis 2014, 15:42

jesli dłuznik za granica to tylko sąd a nie jakiś tam adwokat, adwokat reprezentuje ja ale nie jest organem państwowym
pres

Napisano: 24 lis 2014, 16:06

Na jego zaświadczeniu jest napisane, że sprawa została skierowana do Sądu (za granicą - nie pamiętam gdzie bo kobietka na razie zabrała wszystko i jeszcze nie złożyła wniosku).
Czy w takim razie musi dostarczyć zaświadczenie z tego Sądu o bezskutecznej egzekucji?
Czy tylko nasze polskie Sądy Okręgowe upoważnione są do prowadzenia spraw alimentacyjnych, aby można było ubiegać się o świadczenia z FA???
Ania 64

Napisano: 24 lis 2014, 16:24

w ustawie masz napisane z jakiego sądu masz mieć zaświadczenie i tego się trzymasz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 14:34

No właśnie Elmer proszę oświeć mnie trochę. Pierwszy raz mam taki przypadek.
W ustawie jest napisane, że INFORMACJA WŁAŚCIWEGO SĄDU LUB WŁAŚCIWEJ INSTYTUCJI....
Co oznacza w tym przypadku WŁAŚCIWEGO????
Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na ten temat????
Ania 64

Napisano: 01 gru 2014, 14:03

No właśnie znalazłam informację, że organem właściwym do prowadzenia takich spraw jest Sąd Okręgowy.
Czyli tylko zaświadczenie z Sądu Okręgowe o bezskutecznej egzekucji upoważnia do przyznania FA????
Proszę potwierdźcie czy tak jest :(
ZAŁAMANA :(.
Ania 64

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x