POMOST Refundacja Tomek!!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 sty 2014, 16:17

Wypłaciliśmy świadczenie - zas. celowy, które zostało zwrócone w ramach refundacji przez inny OPS.
W systemie oczywiście starałam się wszystko wprowadzić jak należy, wprowadziłam i zrealizowałam zwrot tego zasiłku, ale w zborach centralnych nie pomniejsza mi wydatków o tą kwotę, a księgowość w swoich sprawozdaniach pomniejsza, więc o ta kwotę nie grają nam wydatki :(
tym sposobem, chociaż wszystko jest prawidłowo (w miarę możliwości) wprowadzane w POMOST nie będzie zgodności na poziomie 100% i co mam to tak zostawić?
~anka

Napisano: 10 sty 2014, 16:54

Nie musisz mieć 100% zgodności.
~Ja

Napisano: 10 sty 2014, 16:57

MPiPS nie życzy sobie pomniejszania sprawozdań ani zbiorów centralnych o zwroty i refundację. Wiec zostawiasz tak jak jest.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 17:12

OK ale co w przypadku kiedy zgodnie z podpisana umową musimy wykazać te powiedzmy 90% zgodności, a np. dojdzie do sytuacji, że tych refundacji nazbiera się tyle, że nie uzyskam wymaganego poziomu, chociaż wszystko wprowadzam prawidłowo ?

~anka

Napisano: 10 sty 2014, 17:14

Niestety takie są objaśnienia ministerialne:

\"W przypadku świadczeń refundowanych, sprawozdawczość prowadzi jedynie ta gmina, która wydaje i realizuje decyzję. Wielkości w sprawozdaniu nie są korygowane ani o refundacje, ani o zwroty w wyniku nienależnie pobranych świadczeń.\"

nic na to nie poradzimy,
~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 17:17

w sprawozdaniu OK tu się zgadzam, chodzi mi o zbiory centralne, w których jest wymagana zgodność ze sprawozdaniami RB -cos tam księgowych, a one twierdzą, że jeśli zrefundowane świadczenie jest z bieżącego roku to muszą pomniejszyć wydatki.
~anka

Napisano: 10 sty 2014, 17:19

Ta zasada jest wspólna dla sprawozdania i zbiorów.
~Tomek

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x