POMÓŻCIE!!!! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 10:03

Witam...
Pierwszy raz mam taką sytuację bo pracuję w dodatkach od niedawna... Babka złożyła wniosek o dm... przedstawiła fakturę za energię, z której wynika, że, że za ostatni okres rozliczeniowy ma do zapłaty niecałe 60 zł. Dodam, że jest to gospodarstwo 4-osobowe. Zapytałam ją, dlaczego ma tak małe zużycie, a ona twierdzi, że oszczędza, że okres wakacyjny i więcej jej w domu nie było niż była. Powiedziałam jej jasno, że według mnie ona tam faktycznie nie mieszka, co widać z tej faktury i poinformowałam ją iż jak się dowiem, że tam nie mieszka to będzie musiała zwrócić cały dodatek mieszkaniowy. Przeprowadziłam mały research wśród sąsiadów i dowiedziałam się, że ona faktycznie nie mieszka w lokalu na który złożyła wniosek tylko wpada od czasu do czasu. Pomóżcie mi co mam dalej zrobić???? Byłam u kierownika, który powiedział, żeby wystosować do niej pismo, aby złożyła w tej sprawie wyjaśnienia... Nie wiem jak mam się do tego zabrać ;/ może ktoś ma wzór takiego wezwania i podpowie mi co powinnam zrobić w tej sprawie???? Bardzo proszę o pomoc
Gość

Napisano: 02 wrz 2015, 10:52

Pani składa wniosek - jeśli pojawiają się wątpliwości, robi się wywiad, uprzednio informując o tym panią. No to tyle.
Nadmienię, że brak tu raczej podstaw do odmowy. Pani ma prawo zabrać całą rodzinę na kilka miesięcy na "wczasy". ;) Jeśli bardziej nie mieszka, niż mieszka, nadal jednak mieszka. ;) Jej centrum życiowe jest w mieszkaniu, na które ubiega się o dodatek i nie ma żadnego przepisu, który by uzasadniał odmowę czy żądanie zwrotu wypłaconego dodatku.
Jakkolwiek sprawie można się przyjrzeć i ją wyjaśnić, może wynikną jakieś inne okoliczności, np. zamieszkiwanie w innej gminie czy co tam jeszcze. :)

Zakładam, że pani nie składa pierwszy raz wniosku o dodatek. Zobacz sobie jej poprzedni wniosek.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 11:11

Uważam podobnie,że nie ma podstawy by nie przyznać dodatku. To obywatel decyduje , na które mieszkanie chce pobierać dodatek mieszkaniowy( zakładając ,że ma więcej niż jedno mieszkanie ).
mariola1806
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 11:51

To jest dla mnie niedorzeczne... Babka nie mieszka w lokalu a my mamy jej dać dm... porażka jakaś.... Macie może jakiś wzór wezwania do złożenia wyjaśnień przez tą Panią???
Gość

Napisano: 02 wrz 2015, 12:39

Drogi Gościu, nie gorączkuj się tak i przemyśl sprawę.
Czy masz materialny dowód na swoją tezę (taki nadający się do sądu)? Jaki? Nawet jeśli masz, to na jakiej postawie prawnej zamierzasz odmówić dodatku?
A czy zarządca potwierdził wniosek? Jeśli tak, to masz dowód podważający twoją tezę. Jeśli brak potwierdzenia, to na podst. Kpa wezwij do uzupełnienia. Po bezskutecznym upływie terminu będziesz mieć problem z głowy.
Mając poprawnie potwierdzony wniosek możesz zacząć działania w kierunku wywiadu środowiskowego (szczegóły pomijam). Wynik wywiadu może dać podstawę do odmowy, bo inną ciężko mi znaleźć.
Pośpiesz się z tym wywiadem, bo termin leci, zaś wyjaśnienia jedynie zaszkodzą. No, chyba że wnioskodawczyni zgodzi się, iż jej wniosek i potwierdzenie są blagą i szybko wycofa ten wniosek. Jeśli masz dostateczną siłę przekonywania, to proszę bardzo, działaj po swojemu, jeśli nie, to lepiej rób jak Krwawa radzi.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 13:49

Macie może wzór wezwania do uzupełnienia braków/wniosku?
Gość

Napisano: 03 wrz 2015, 8:03

Ponieważ
Gość pisze: pracuję w dodatkach od niedawna...
podpowiadam i proponuję takie coś (to element urzędniczego abecadła):

„Na podstawie art. 64 §2 Kpa proszę o usunięcie braków we wniosku ... w zakresie ... w terminie siedmiu dni od daty doręczenia niniejszego wezwania, w przeciwnym wypadku wniosek zostanie pozostawiony bez rozpoznania.”
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 8:19

PCW mogę powołać się również na art. 50 kpa?
Gość

Napisano: 03 wrz 2015, 8:43

Tylko na miejscu widać szczegóły, jednocześnie ja odpowiedzialności nie ponoszę żadnej, róbcie co uważacie.

Ja zaś uważam, że nie jest konieczne wypisywanie żadnej podstawy (w zasadzie w każdym przypadku), byle by nastąpił oczekiwany skutek. Przeciętnemu wnioskodawcy są potrzebne pieniądze, a nie podstawy prawne, bo raczej i tak ich nie zrozumie, nawet mając ustawę w garści. :lol:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 11:26

Dzięki wielkie za pomoc:)
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x