Ppudel12 pisze: ↑10 paź 2024, 15:23
art. 113 § 1 kodeksu postępowania administracyjnego
Postanowienie - sprostować oczywistą omyłkę w decyzji nr... poprzez wpisanie w miejscu w okresie .... okres poprawny ...
W mojej opinii absolutnie to nie wchodzi w rachubę.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/ED0397D1AB
W okolicznościach rozpoznawanej sprawy zaskarżoną decyzją ukształtowano prawo podmiotowe skarżącej do świadczenia pielęgnacyjnego od 25 grudnia 2021 r. Zmiana daty od której należało przyznać świadczenie odmiennie kształtuje prawo, zatem zmiana w tym przedmiocie co do zasady nie kwalifikuje się do sprostowania w drodze przewidzianej w art. 113 § 1 k.p.a. Ponadto ani z sentencji ani z uzasadnienia decyzji nie wynika, że ustalenie daty początkowej uprawnienia jest wynikiem oczywistej pomyłki. Pomyłka natomiast w ocenie dowodów dotyczy sfery materialnoprawnej, zatem przy braku innych okoliczności wskazujących na oczywistą omyłkę pisarską nie może skutecznie wpłynąć w istocie na wynik rozstrzygnięcia.
Trzeba też mieć na uwadze, że decyzja jest tytułem egzekucyjnym i odmienna próba ukształtowania prawa w drodze postanowienia, jakim jest sprostowanie oczywistej omyłki, nie może być zaakceptowana.
Oktawia pisze: ↑10 paź 2024, 12:10
Czy mogę uchylić decyzję włąsną i poprawić błąd
Możesz uchylić własną decyzję i wydać decyzję prostującą jeżeli strona Ci się od niej odwoła i w odwołaniu wskaże jako powód błędny okres przyznania.
Natomiast jeżeli tego nie zrobi strona to ja bym wydał drugą decyzję przyznającą od VI-X/25 na ten sam wniosek.
Art. 104 KPA
§ 1. Organ administracji publicznej załatwia sprawę przez wydanie decyzji, chyba że przepisy kodeksu stanowią inaczej.
§ 2.
Decyzje rozstrzygają sprawę co do jej istoty w całości
lub w części albo w inny sposób kończą sprawę w danej instancji.
Zatem można przyjąć, że rozpatrzyłaś wniosek Pani w części do V/25 jedną decyzją a drugą od VI-X/25. Nie jest to idealne rozwiązanie ale w mojej opinii poprawne i do obrony bardziej niż sprostowanie omyłki która kreuje nowe prawo strony.