pomysł na projekt socjalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 maja 2010, 19:06

czy macie ciekawe pomysły na projekt socjalny,czy możecie się pochwalić ,co robicie dla ludzi dla środowiska lokalnego,szukam natchnienia.
~Tom

Napisano: 14 sty 2014, 20:26

Proszę o pomysły, podzielcie się tym co robicie . Ale temat z emerytami mimo, że wdzięczny bo zawsze jakieś pieniądze maja i dużo wolnego czasu ;) to już zbyt powszechne ;)
~nietakanowa

Napisano: 14 sty 2014, 22:26

pokój marzeń, ogrody możliwości, pudełko życia, kas itp co roku inne
~no

Napisano: 15 sty 2014, 10:10

ja robiłam projekt socjalny skierowany do seniorów o tematyce z zakresu poprawy wizerunku: wizaż w jesieni życia ( moda,uroda itp.
~Ala

Napisano: 17 sty 2014, 1:27

Również uważam, że został poruszony świetny wątek. Aplikowaliśmy kiedyś o środki na działania na rzecz seniorów. W planie były cykliczne spotkania, każde o innej tematyce (spotkania m.in. z bibliotekarką, psychologiem, wykwalifikowanym muzykiem [dzień piosenki biesiadnej :-)], lekarzem rodzinnym). Nie teren naszej gminy wiejskiej gminy jest bardzo rozległy i konieczne było zapewnienie seniorom transportu, co znacznie podwyższyło koszt projektu. Przez nasze gapiostwo projekt przepadł - brak było inicjatywy oddolnej :-)
~Mila

Napisano: 17 sty 2014, 12:02

-Dzień sąsiada
-bank czasu
-wolontariat dla seniorów
-jestem sprawny - skierowany do seniorów projekt usprawniający fizycznie tu- konieczna współpraca z fundacją
-propagowanie postaw prozdrowotnych (stały cykl wykładów i spotkań dla osób w rożnym wieku ( współpraca z izba lekarską, pielęgniarską, dietetykami)
- korepetycje ( najlepiej z duszpasterstwem akademickim, super to wychodzi)
- \" moje kino\" współpraca z kinem bilety bezpłatne dla 15 osób raz w miesiącu
- redagowanie gazetki osiedlowej \" ( 2 pracowników 3 klientów) nakład mały do rozpowszechniania w przychodniach, sklepach.
aptekach....itd- trudne jak się nie ma drukarni ale problem można rozwiązać tak : dwie strony reklam i to oni opłacają nakład:) - \" Nasza gazetka\" \" Sami o sobie\"

Oczywiście można nada bełkotać : integracja, aktywizacja, przeciwdziałaniu wykluczenie i w tym kierunku coś robić.
Bardzo ważne jest jakie są zasoby w środowisku i jak wygląda współpraca, czy jest partnerstwo.
Projekt - cel społeczny - cel edukacyjny. dziania środowiskowe maja być odczuwalne przez ludzi a nie ich męczyć czy przymuszać. Ważne aby ludzie garneli się do działań i uczestnicy rozpowszechniali informacje .

~Wredna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x