PONOWNA DECYZJA O ODMOWIE UMORZENIA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 10:05

mam klienta który już otrzymał decyzję o odmowie umorzenia należności, odebrał ją i się nie odwoływał. Po kilku tygodniach zwraca się ponownie z wnioskiem o umorzenie nie podając nowych okoliczności w sprawie (bo ich nie ma, sytuacja rodzinna, dochodowa i zdrowotna nie uległa zmianie). Wydaje mi się, że nie mogę wydać kolejnej decyzji odmownej bo poprzednia jest w obrocie prawnym.
Czy możecie wskazać mi jakąś podstawę prawną do takiego załatwienia sprawy chyba że macie inne pomysły.
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
judge

Napisano: 16 kwie 2015, 10:51

Ma może ktoś jakiś pomysł, bardzo proszę o jakieś wypowiedzi ze strony wielkich głów.
judge

Napisano: 16 kwie 2015, 12:20

Pomoże ktoś?? Bardzo proszę !!!
judge

Napisano: 17 kwie 2015, 7:47

Elmer albo jakieś inne mądre głowy proszę o podpowiedź.
judge

Napisano: 17 kwie 2015, 7:50

nie jestem wielką głową :) ale uważam, że :
nowy wniosek o umorzenie = nowa sprawa nowa tj. ponowna decyzja
a skąd wiesz że nic się nie zmieniło ? sprawdzałaś ?
asiak

Napisano: 17 kwie 2015, 7:53

Tak człowiek z tym samym dochodem ta sama sytuacja rodzinna dodam, że chodzi o wniosek ws umorzenia długu dłużnikowi. Człowiek odebrał poprzednią decyzję w połowie lutego, chodzi oczywiście o ten sam okres świadczeniowy. Może być tak, że w obrocie prawnym istnieją dwie te same decyzje dotyczące tej samej sprawy? Nie mogę wyszukać żadnego przepisu mówiącego tym ale coś mi się wydaje, że jest. Gdzieś dzwoni tylko nie wiem gdzie:)
judge

Napisano: 17 kwie 2015, 8:03

Brak jest podstaw moim zdaniem do wzruszenia poprzedniej decyzji w trybie nadzwyczajnym a wydanie ponownej decyzji bez uchylania poprzedniej w trybie art. 156 KPA mogłoby naruszyć zasadę powagi rzeczy osądzonej. Więc czy musze wydawać decyzję czy poinformować klienta o braku podstaw do wzruszania ww decyzji?/
judge

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x