ponowny wniosek o 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 gru 2016, 20:43

witam serdecznie
chciałabym zapytać o interpretację urzędników czyli Państwa:)takiej kwestii.Od 1 kwietnia pobierałam swiadczenie na pierwsze dziecko(samotna matka),prowadziłam i nadal prowadzę DG ze stratą od 2014 r,jednak w wrześniu 2016 podjęłam dodatkowo pracę na etat.Umowa na okres próbny z wynagrodzeniem zasadniczym, które po przeliczeniu na 2 osoby w rodzinie byłoby poniżej 800 netto.Jednak w pazdzierniku otrzymałam premie uznaniową i ponieważ był to pierwszy pelny przepracowany miesiąc dostałam decyzje o cofnieicu świadczenia.Moja umowa na okres próbny skonczyla się i otrzymałam swiadectwo pracy a także z dniem następnym nową umowę o pracę u tego samego pracodawcy.
Czy jest to sytuacja w której mogę złożyc nowy wniosek o swiadczenie?czy otrzymanie świadectwa pracy za okres próbny będzie traktowane jak utrata dochodu a nowa umowa jako uzyskanie z koniecznoscia przedstawienia znow wynagrodzenia za drugi miesiac?czy tez od razu będzie to zakwalifikowane jako kontynuacja?
chodzi mi konkretnie o to czy urzędnik MOPS może odmówić mi przyjęcia ponownego wniosku?czy jest jakiś artykuł,paragraf, ustawa regulująca tego typu sytuacje?
moje zasadnicze wynagrodzenie jest poniżej 800 zł netto na osobe,nie mam zadnych swiadczen innych ani od państwa ani od ojca dziecka, te 500+ ratowało mi dupe potocznie rzecz ujmując,wiec będę walczyc.Tylko nie wiem czy jest sens...i przepisy jakos to regulują.
Emilka tam
Praktykant
Od: 17 gru 2016, 19:05
Zajmuję się: administracja

Napisano: 18 gru 2016, 15:30

złóż wniosek, dołącz świadectwo pracy i nową umowę
madzia11

Napisano: 19 gru 2016, 8:51

oczywiście proszę składać wniosek i dołączyć aktualną umowę :) jest świadectwo pracy, więc jest utrata, no i ten nowy uzysk (nowa umowa)
P.S. Urzędnik nie może odmówić przyjęcia wniosku
Gość

Napisano: 19 gru 2016, 14:05

dziękuje,bede skladac wniosek w takim razie
Gość

Napisano: 19 gru 2016, 18:02

wniosek co prawda zlozylam ponownie ale od razu zapowiedziano mi, ze mimo ze mam swiadectwo pracy bedzie to traktowane jako ciąglosc a nie utrata/uzysk i decyzja pozostanie w mocy

do tego pracownica MOPSU sie upierala,że byla ostatnio na szkoleniu i tam wlasnie tak ja uczono...
Zgłupiałam juz po prostu

tu na forum czytam coś kompletnie odmiennego
Gość

Napisano: 20 gru 2016, 8:48

Proszę się nie martwic na zapas , czasem urzędnicy trafiają na "dziwne" szkolenia i stąd różnice w myśleniu :) Po wydaniu decyzji ma Pani 14 dni na odwołanie, wniosek jest wtedy rozpatrywany w SKO i tam oni rozwiążą problem :)
sssasss
Praktykant
Od: 23 lis 2016, 11:29
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem