Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 36 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 25 lut 2014, 16:53

i innych asystentów;
dokumentacja do absolutnego minimum? A kto to minimum określa? Ja też mam absolutne minimum, tzn. Karty pracy do każdej rodziny z rozpisanymi godzinami, opis czynności, działań.(13 razy), zbiorowa karta pracy co miesiąc, plany pracy do każdej rodziny, okresowa ocena dwa razy w roku, notatki \"w razie W\". I trzeba to gdzies pisać, i miec czas na to. Kto może mi powiedzieć ile czasu na dokumentacje a ile na wizyty w środowisku? A gdzie i kiedy mam sprawdzić na internecie jakies wiadomości, informacje dotyczace bezpośrednio mojej pracy?
Inna kwestia, to rozliczanie sie z godzin. Jak mamy zadaniowy czas pracy to jak można rozliczać się z każdej godziny? Przecież nie da się w stu procentach opisać wszystkiego o czym się w ciągu godziny omawiało z rodziną albo robiło.(45 minut wizyta w środowisku- 10 minut stoję na przystanku- 10 minut jade do drugiej rodziny-10 minut czekam pod drzwiami- 20 minut uspokajam pana bo jest agresywny itd.). Opisać wszystkie czynności- utonę w papierach. Napiszę w skrócie jedno zdanie - źle, bo co przez całą godzinę robił asystent, motywował do umycia naczyń w domu? A może powinien umyć te naczynia i z głowy. Czasem mam wrażenie, że tak byłoby lepiej. dla wszystkich.
Jak nie będzie określonych standartów(pracy asystenta z rodziną, pracy z dokumentami), to ten zawód się nie utrzyma.
~iga- do majka

Napisano: 25 lut 2014, 21:44

Po prostu czytam i nie wierzę..co wyście najlepszego narobili z tym zawodem? i ze sobą?
U mnie jest asystent - ale jego rola, \"pozycja\" w środowisku jest zupełnie inaczej postrzegana. Jest specjalistą niezbędnym w rodzinie by ją wzmocnić - i tak jest odbierany przez rodziny, szkoły, Policję ....jest szanowaną osobą, godnym partnerem.
Nigdy nie robiliśmy z niego Czarodzieja ludzkich serc i niańki...

~emilka

Napisano: 25 lut 2014, 22:21

jak ta coś napisze, to nie wiadomo śmiać się czy płakać. skąd to się wzięło?
~Buhahaha

Napisano: 25 lut 2014, 22:51

Nie . Jesteś po prostu zły.. niezadowolony ze swojej pracy,niedoceniany - wykorzystywany ..stąd częściej chce ci się płakać niż śmiać- tak myślę. Twój nick ..Buahahah jest zupełnym zaprzeczeniem Twojego aktualnego nastroju - a może i osobowości.

ps. nie płacz ..weź się do pracy.
~emilka

Napisano: 25 lut 2014, 23:22

czemu buahaha się dziwisz i nie wierzysz ?- ja również spotkałam się z tym, iż asystent rodziny jest bardzo cenioną pomocą dla rodzin.
~anka

Napisano: 25 lut 2014, 23:44

po nicku chcesz rozpoznawać nastrój i osobowość??? głupia dziewucha!!!
~do emilka

Napisano: 26 lut 2014, 0:10

Nie każdy zwłaszcza początkujący asystent może stawiać warunki pracodawcy, bo po pierwsze nie ma szczegółowych wytycznych, po drugie sami przełożeni nie wiedzą jak asystentów rozliczać z dokumentacji. Dla własnego bezpieczeństwa wymagają więcej niż minimum, bo a nuż kontrolujący będą chcieli. Budżet też jest ograniczony, na to nie ma na tamto brak. Ale uważam, że poznawszy realia naszej pracy należy uświadamiać przełożonych, walczyć o swoje prawa, może się powiedzie czego wszystkim życzę. Nie poddawajcie się!
~karla

Napisano: 26 lut 2014, 0:45

Czy osoby pracujące w zadaniowym czasie pracy nie macie swojego miejsca(biurka) w OPS? I jeszcze- w art.149 Kodeksu Pracy napisano § 2. W stosunku do pracowników objętych systemem zadaniowego czasu pracy...nie ewidencjonuje się godzin pracy. Skąd więc te wymagania co do rozliczania każdej godziny - co na to kadry, pracodawca, nie znają przepisów, a może ja się mylę. Proszę o wyjaśnienie.
~asystentka

Napisano: 26 lut 2014, 0:47

do emilka

z postu odczytałaś taką informację -w dosłowny sposób ??? hmmm...bez komentarza. Przymiotnika oszczędzę.
~emilka

Napisano: 26 lut 2014, 0:58

myślę że spora część asystentów została wbita w błędne przekonanie o misji asystenta. Młodzi, niedoświadczeni zachłysnęli się pracą - po jakimś czasie zobaczyli, przeliczyli i kasę i się przeliczyli..
~?S

Strona 36 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x