Rodzina korzysta z pomocy kwalifikuje się do zasiłku na zakup żywności, w sierpniu na wywiadzie powiedziałam żeby napisali podanie na posiłki dla dziecka w Przedszkolu, ale stwierdzili, że będą opłacać posiłki sami. We wrześniu znowu złożyli podanie o pomoc na żywność. Sprawdziłam opłacili posiłki w Przedszkolu sami mimo iż wiedzieli, że OPS może te posiłki opłacić. Ja przyznałam im zas. na żywność tylko dla rodziców, bo przecież jako OPS posiadamy możliwość zapewnienia posiłków w Przedszkolu dla dziecka i rodzina nie musi ponosić kosztów posiłków. Do tej pory wszystkie nasze dzieci były objęte dożywianiem w szkołach i przedszkolu, wyjątkami były dzieci które nie chciały jeść posiłków (ale wtedy też nie przyznawaliśmy zasiłku celowego na żywność dla nich). Z taką sytuacją spotykam się po raz pierwszy. Moim zdaniem pomoc społeczna to nie koncert życzeń i rodziny nie mogą wybierać że będą korzystać z pomocy finansowej a z pomocy rzeczowej to już nie. Rodzina odwołała się od decyzji. Nie mam oświadczenia rodziny o tym czy dziecko te posiłki je czy nie czy chcą taka pomoc czy nie. Czy SKO może decyzję uchylić?
Nauczka na przyszłość by brać na wszystko papier i brać oświadczenia na każdą Twoją propozycję pomocy, którą odrzucają. W wywiadzie porządnie opisz,że kilkukrotnie proponowałaś pomoc w formie posiłku a rodzina ją odrzuciła i dla czego. Opisz wszystko konkretnie.