witam, mam taką sytuację: matka otępienie starcze - 95 lat, bez kontaktu mieszka z córką (69), która się nią opiekuje ale również choruje poważnie, sprawa w sądzie o ubezwłasnowolnienie całkowite matki już zakończona, córka będzie opiekunem prawnym by matkę bez jej zgody umieścić w ZOL lub DPS czeka tylko na uprawomocnienie wyroku. W tym czasie adwokat córki namówił ją by złożyła pismo do ops o skierowanie matki bez jej zgody do DPS. I tu moje pytanie - chcemy odmówić bo lada dzień córka będzie opiekunem prawnym - tylko jak forma odmowy czy pismo czy postanowienie , jak to ma wyglądać. Będę wdzięczna za każdą radę. pozdrawiam
Co to za adwokat. Uprawomocnienie się wyroku sądu to 21 dni.Umieszczenie matki bez jej zgody i tak wydłuży procedurę bo to sąd musi wyrazić zgodę. Ja bym poczekał z załatwieniem sprawy do uprawomcnienia się wyroku a potem odpisał, iż jako opiekun prawny winna wystąpić z wnioskiem u umieszczenie matki w DPS .
właśnie znalazłam pismo MPiPS z dnia 08 lipca 2013 roku, że kierowanie do DPS osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej, niezależnie od tego, czy wniosek będzie złożony przez samą osobę zainteresowana czy za zgoda opiekuna prawnego, czy też przez samego opiekuna osoby ubezwłasnowolnionej do wniosku o skierowanie powinno być dołączone zezwo0lenie sądu rodzinnego.
I o to chyba chodziło adwokatowi klientki.
OPS nie ma tu nic do tego.
Opiekun prawny kieruje pismo do sądu o zezwolenie na wszczęcie ) nie na skierowanie= procedury umieszczania ............w domu pomocy społecznej z uzasadnieniem.