postanowienie prostujące błąd pisarski?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

postanowienie prostujące błąd pisarski?

Post autor: Karolin@ »

Witam,
obywatelce UKR przyznałam ZR na dziecko. Teraz dopatrzyłam, że w sentencji decyzji przekręciłam imię dziecka. Czy mogę wysłać sprostowanie w formie postanowienia ?
on-gops
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: postanowienie prostujące błąd pisarski?

Post autor: on-gops »

Karolin@ pisze: 22 maja 2025, 11:26 Witam,
obywatelce UKR przyznałam ZR na dziecko. Teraz dopatrzyłam, że w sentencji decyzji przekręciłam imię dziecka. Czy mogę wysłać sprostowanie w formie postanowienia ?
Dokładnie, postanowienie o sprostowaniu omyłki
Art. 113. [Sprostowanie decyzji administracyjnej]
§ 1. Organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach.
§ 2. Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji.
§ 3. Na postanowienie w sprawie sprostowania i wyjaśnienia służy zażalenie.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 12/art-113
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Re: postanowienie prostujące błąd pisarski?

Post autor: Karolin@ »

on-gops pisze: 22 maja 2025, 11:51
Karolin@ pisze: 22 maja 2025, 11:26 Witam,
Dokładnie, postanowienie o sprostowaniu omyłki
Art. 113. [Sprostowanie decyzji administracyjnej]
§ 1. Organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach.
§ 2. Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji.
§ 3. Na postanowienie w sprawie sprostowania i wyjaśnienia służy zażalenie.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 12/art-113
Dziękuje, chciałam się upewnić :)
ODPOWIEDZ