postępowanie wobec dłuznika/po nowemu czy po staremu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 lis 2015, 0:18

Wezwałam dłużnika na wywiad alimentacyjny. Przyszedł - jest zarejestrowany w PUP. W poprzednim okresie świadczeniowym przyszedł na wywiad podczas którego został zobligowany do zarejestrowania w PUP co uczynił. Poinformowalismy PUP o potrzebie aktywizacji.
Czy w takim przypadku ponownie informujemy o potrzebie aktywizacji PUP czy tylko już teraz wystarczy informacja do komornika i OWW?
magda1981

Napisano: 03 lis 2015, 9:25

dołączam się do pytania.
omgomg

Napisano: 03 lis 2015, 10:50

5a. 2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, (...), organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego (...).
W takiej sytuacji wystarczy tylko informacja do komornika i OWW.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2015, 11:17

a to nie dotyczy tylko sytuacji jeśli w tym samym okresie dostane dwa wnioski o podjęcie działań wobec tego samego dłużnika? np. z dwóch OWD? czy jeśli od poprzedniego okresu św. nic się nie zmieniło to tylko informuje komornika i nic więcej nie robię? gubię się już...
omgomg

Napisano: 03 lis 2015, 12:38

omgomg pisze:a to nie dotyczy tylko sytuacji jeśli w tym samym okresie dostane dwa wnioski o podjęcie działań wobec tego samego dłużnika?
Przeczytaj sobie artykuł 5a.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2015, 13:50

Wg mnie to dotyczy sytuacji jak w tym samym okresie wpłyną dwa wnioksi o podjecie działań, to drugim razem po wywiadzie jeśli nic się nie zmienia to nie piszemy do PUP. ale spotykam się z opiniami że należy sprawdzać czy od poprzedniego wywiadu ze starego okresu sytuacja się nie zmienila.....
omgomg

Napisano: 04 lis 2015, 14:44

omgomg pisze:Wg mnie to dotyczy sytuacji jak w tym samym okresie wpłyną dwa wnioksi o podjecie działań, to drugim razem po wywiadzie jeśli nic się nie zmienia to nie piszemy do PUP.
Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz?
omgomg pisze:ale spotykam się z opiniami że należy sprawdzać czy od poprzedniego wywiadu ze starego okresu sytuacja się nie zmienila.....
5a Art. 5a. 1. Po otrzymaniu kolejnego wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5, dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe.
2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, (...), organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego (...).
Gdzie tu jest mowa o kolejnym wniosku otrzymanym w tym samym okresie świadczeniowym?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 11:49

na szkoleniu we 09/2016 z mazurkiewiczem było mówione, że kolejny wniosek to jest w ogóle kolejny wniosek a nie kolejny w danym okresie świadczeniowym
pracownik FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x