POSTULATY DO RZĄDU
Re: POSTULATY DO RZĄDU
No pewnie ja będę za taką kasiorę 1400zł( na rączke) rzucał się na ,,doksztalty,, żeby przejść wszystkie szczeble kariery w placówce i jeszcze ktoś mnie bedzie oceniał z zewnątrz
już się cofamy 
Już były czasy w Polsce, gdy były ochronki i sierocińce społeczne. Około 1949 roku zrównały się domy tzw społeczne i państwowe. W latach 60 prawie 100% było już upaństwowione.
A może tylko zataczamy koło ... i należy czekać cierpliwie na dalszy rozwój wypadków
Chociaż pomysł 32 plus 8 brzmi faktycznie lepiej niż 35+5

Już były czasy w Polsce, gdy były ochronki i sierocińce społeczne. Około 1949 roku zrównały się domy tzw społeczne i państwowe. W latach 60 prawie 100% było już upaństwowione.
A może tylko zataczamy koło ... i należy czekać cierpliwie na dalszy rozwój wypadków

Chociaż pomysł 32 plus 8 brzmi faktycznie lepiej niż 35+5
Dobry wieczór - czy są jakieś nowe wiadomości odnośnie rozporządzenia{ustawy}?
Wczoraj byłem na konferncji w Brodnicy z udział RPD. Pan minister Michalak dużo mówił o prawach dziecka. Zostały mu przekazane wnioski w tym o zachowaniu 10 dzieciaków na jednego wychowawcę oraz o utrzymaniu pracownków socjalnych. Ma się tym zająć. Nie bardzo w to wierzę gdyż jego nastawienie do placówek jest anty. Preferuje małe 14 a najlepiej to rodziny zastępcze.
Dzięki Marcin. Jestem ciekawa czy w placówkach 14 osobowych popołudniu i na nocy jest 2 wychowawców czy jeden?
Jeśli dwóch a zmieni się na jeden to nawet w takiej malej placówce zacznie to odbiegać od \"czegoś normalnego\" tzn. rzadko w naturalnej rodzinie zdarza się tak ze jest 14-ro dzieci i dwóch rodziców , nie mówiąc już tylko o jednym rodzicu przeważnie taka rodzina czerpie pomoc od np. dalszej rodziny to mam pytanie : jak stworzyć rodzinną atmosferę dla 14-ro dzieci tak naprawdę pochodzących często z rożnych rodzin{nawet w placówce 14 - osobowej }bez pomocy innych ludzi a zanosi się nawet i bez pomocy drugiego wychowawcy? jak dotrzeć do każdego dziecka z osobna w ciągu odrabiania lekcji , porządkach w pokoju czy nauki nie mówiąc już porostu o czasie na zwykłe rozmowy, przy np. jednym dziecku upośledzonym{które wymaga indywidualnego podejścia i poświęcenia mu więcej czasu czy dziecku z zaburzeniami zachowania- zajmiesz się nimi a co zresztą \"róbta co chceta\" ? to nie jest naturalna sytuacja rodzinna jaką chcą stworzyć politycy dzieciom z \"placówek\"!!!!!
Jeśli dwóch a zmieni się na jeden to nawet w takiej malej placówce zacznie to odbiegać od \"czegoś normalnego\" tzn. rzadko w naturalnej rodzinie zdarza się tak ze jest 14-ro dzieci i dwóch rodziców , nie mówiąc już tylko o jednym rodzicu przeważnie taka rodzina czerpie pomoc od np. dalszej rodziny to mam pytanie : jak stworzyć rodzinną atmosferę dla 14-ro dzieci tak naprawdę pochodzących często z rożnych rodzin{nawet w placówce 14 - osobowej }bez pomocy innych ludzi a zanosi się nawet i bez pomocy drugiego wychowawcy? jak dotrzeć do każdego dziecka z osobna w ciągu odrabiania lekcji , porządkach w pokoju czy nauki nie mówiąc już porostu o czasie na zwykłe rozmowy, przy np. jednym dziecku upośledzonym{które wymaga indywidualnego podejścia i poświęcenia mu więcej czasu czy dziecku z zaburzeniami zachowania- zajmiesz się nimi a co zresztą \"róbta co chceta\" ? to nie jest naturalna sytuacja rodzinna jaką chcą stworzyć politycy dzieciom z \"placówek\"!!!!!
proszę o obowiązujące przepisy, ile dzieci małych(w tym z orzeczeniami) moze przebywać pod opieką jednego wychowawcy w czasie dyżuru 8,10,12h ,w nocy DZIĘKUJE
Obecnie jest zapis o 10 bez wzgledu na długość dyżuru czy też niepełnosprawnośc dziecka. Należy pamietać, że niezależnie od ilości dzieciaków należy zagwarantować bezpieczeństwo każdemu z nich. Zatem jak dyrektor jest rozsądny to nawet jest w stanie zorganizować opiekę indywidualną. U nas taki przypadek miał miejsce.
I 10 powinno zostać, lub mniej a do opieki nad niepełnosprawnym{w zależności od stopnia i rodzaju }tez powinna być dodatkowa osoba . Marcin jak zmieni się na 14 to jakoś niesionej pomocy dla dzieci będzie gorsza, chyba nie ma takiej osoby która w 100% sobie z tym poradziła. Mam pytanie poza oszczędnościami oczywiście jakie argumenty politycy przedstawiają o korzyści zmiany ilości wychowanki pod opieką wychowawcy z 10 na 14?
Oprócz POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Postulaty do rządu
wychowanek na ucieczce
Wychowanek POW idzie do MOW
pracownik socjalny w pow a kontrola zarządcza
Bójka policjantów w domu dziecka w Lęborku
Wywiad z Polkowskim
Przyjęcie dziecka do placówki
Placówki niepubliczne
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS
rozmowa o systemie
postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce