POSTULATY DO RZĄDU
Re: POSTULATY DO RZĄDU
U nas KN pracuje w tygodniu: 6-8 i 14-22 i w weekendy 6-14 i 14-22. Nocek KN nie ma.
Dokumenty, zebrania, szkolenia, sprawy w sądzie, wizyty w szkołach, zakupy odzieżowe itp w ramach 14 godz do dyspozycji.
Dawniej dyżur 8-14 pełnił dyrektor placówki. A nocki miały \"opiekunki nocne\".
Dokumenty, zebrania, szkolenia, sprawy w sądzie, wizyty w szkołach, zakupy odzieżowe itp w ramach 14 godz do dyspozycji.
Dawniej dyżur 8-14 pełnił dyrektor placówki. A nocki miały \"opiekunki nocne\".
A może warto pomyśleć o stworzeniu odrębnego Związku Zawodowego Wychowawców z placówek opiekuńczo - wychowawczych? Jak myślicie?A może już taki gdzieś jest? Nie będziemy wtedy anonimowi i nabędziemy mocy prawnej w walce o swoje prawa. Co o tym myślicie???
Ok. Tylko zastanawiam się w jaki sposób uregulować problemy dotyczące bezpośredniej pracy z dzieckiem i na rzecz dziecka. W jednych placówkach wychowawcy pracują 40 h bezpośrednio, w innych 30 h,26 h lub 32 h. Uważam, że to powinno zostać ujednolicone.Następna sprawa, nauczyciel w szkole specjalnej dostaje dodatek za pracę z dziećmi upośledzonymi. Czy jak dziecko opuszcza szkołę to staje się mniej trudne i upośledzone? A takich dzieci trafia coraz więcej do placówek i z nimi też musimy pracować. W badaniach okresowych wychowawcy na KP nie jest ujęta wizyta u laryngologa. Przepraszam bardzo, czy my nie pracujemy głosem?Itp.,Itd...Czy któreś związki zawodowe \" nauczycielskie\" zajmują się też sprawami wychowawców samorządowych?Nie rozumiem jednego, za jakiś czas wszyscy będziemy jechali na tym samym wózku i w równym stopniu powinno wszystkim, chcącym lub muszącym pracować w placówkach opiekuńczo-wychowawczych na jak najlepszych warunkach pracy. Póki co jest tak, że każdy ma takie warunki, jakiego ma dyrektora, jak ludzkiego to ludzkie, jak nie, to....pewnie sami wiecie.
Co do nocek to KN i KP ma taką samą ilość nocek w mojej placówce.
Inka pracuje z KP i zawsze na skierowaniu mam wizyte do laryngologa!cos u was jest nie tak.zgadzam sie co do dyr -szkoda ze nie motywuja ludzi do pracy i nie zależy im na dobrych wychowawcach a ważniejsze staja sie korzyści ekonomiczne
do inki-ja mam nawet malutkie dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawnosci ,nowe przepisy nie regulują jak to powinno w realu wygladać tzn.praca w grupie (ile mogę mieć ich pod opieką sama grupie np.11 osobowej itd.?)może ktoś jest w temacie ?
Oprócz POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Postulaty do rządu
wychowanek na ucieczce
Wychowanek POW idzie do MOW
pracownik socjalny w pow a kontrola zarządcza
Bójka policjantów w domu dziecka w Lęborku
Wywiad z Polkowskim
Przyjęcie dziecka do placówki
Placówki niepubliczne
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS
rozmowa o systemie
postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce