potrącanie z biezących

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~kalina

potrącanie z biezących

Post autor: ~kalina »

kobieta ma do zwrotu 5 tys., chcemy ppotracac z bieżąco wypłacanych świdczeń, ona złożyła tez o to prosbę. ale potracając do konca okresu zasilkowego spłacone zostanie 2,4 tys. co z resztą? mam napisac jej teraz te resztę tj. 2,6 tys. ma wpłacić, czy napisać ze jesli wydana zostanie kolejna dec. na okres zasiłkowy 2010/2011 będą dalej dokonywane potracenia?

~paula

Re: potrącanie z biezących

Post autor: ~paula »

ja bym zrobiła jej wezwanie do spłaty pozostałej części NN bo skąd można mieć pewność że złoży wniosek na kolejny okres
~xxx

Post autor: ~xxx »

nic nie rób, tylko potrącaj, jak się skończy okres zasiłkowy i nie będzie z czego to powiadomisz ją ile spłaciła i ile pozostało do spłaty
~ewa

Post autor: ~ewa »

a jeżeli osoba ma do zwrotu termin minął nie wyraźiła zgody o potrącanie z biązących a ma do wypłaty dosyć sporo co wtedy tytuł wykonawczy i czy na wszystko musi być zgoda takiej osoby
~Ja;)

Post autor: ~Ja;) »

Na potrącanie z bierzących strona wcale nie musi wyrażac zgody.
Prawo do takiego działania daje nam zapis w art.30 ustawy \" Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych\".
~:)

Post autor: ~:) »

właśnie, na razie potrącaj, co będzie po zakończeniu okresu zasiłkowego to się okaże, albo potrącasz w kolejnym okresie albo jak xxx
asik66
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: asik66 »

ja bym napisała decyzję , że potrącam z bieżących świadczeń, rozpisałabym \"raty\" z terminem spłaty i ostatnią ratą było by 2,6 z terminem np do 30-11-2010 r. lub bezpieczniej 31-12-2010 r. ( bo a nóż złoży wniosek w październiku i wypłata w nowym okresie będzie w grudniu :) A w listopadzie jak się okaże , że świadczenia na nowy okres jej się należą, to zawsze można zmienić naszą decyzję w taki sposób , że ...... i rozpisać potrącanie z bieżących świadczeń znów. A jak nie będą jej się świadczenia należały to przynajmniej ma trochę czasu na skombinowanie kwoty 2,6 tys i oczywiście kilkudziesięciu / kilkuset złotych odsetek :)
~dziunia

Post autor: ~dziunia »

witam, wszystkich proszę o wzór na zawieszenie postępowania
~Basia

Re: potrącanie z bieżących

Post autor: ~Basia »

Proszę,doradźcie - na jaki art. i jakiej ustawy powołać się przy żądaniu zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego przekazanego na konto wnioskodawczyni z winy organu w podwójnej wysokości .Decyzja przyznająca była prawidłowa a wypłata zawyżona i to przez kilka miesięcy.
~gosia

Post autor: ~gosia »

Kobieta pobrała nenależnie zasiłek pielegnacyjny za 2005 rok wydana była decyzja o nienależnie pobranych, jednak nie spłaciła.Wysłaliśmy tytuł wykonawczy do Urzędu Skarbowego. US ściągnął znikomą kwotę. W chwili obecnej Pani uprawniona jest do pobierania świadczeń rodzinnych w tym do zasiłku pielęgnacyjnego. Moje pytanie jest następujące: Czy możemy potrącić z bieżących wypłat nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny wraz z odsetkami, jeżeli trwa egzekucja w Urzędzie Skarbowym, i czy tylko z zasiłku pielegnacyjnego czy z całości świadczeń rodzinnych?
ODPOWIEDZ