witam, mam pierwszy taki przypadek.
Otóż tatuś pobierał 500+ w organie A na dziecko 1, jednocześnie mamusia pobierała świadczenie wychowawcze też na dziecko 1 ale w organie B. Pan chciał aby uchylono tamto prawo. Organ A uchylił prawo i uznał wypłacone świadczenie za nienależnie pobrane. Po dwóch latach organ A napisał pismo do nas czyli Organu B o potrącenie z bieżących wypłat świadczenia wychowawczego na dziecko 1. Żądają zwrotu na swoje konto.
Moje pytanie brzmi czy jest taka możliwość aby inny organ potrącał i oddawał innemu organowi? Czy organ A skoro rozpoczął całą procedurę zwrotu to czy powinien ją dokończyć?
Podpowiedzcie coś bo kompletnie nie wiem co zrobić.
potrącenie świadczenia wychowawczego przez inny organ
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR
- Kontakt:
Re: potrącenie świadczenia wychowawczego przez inny organ
żądać zwrotu i potrącać może tylko i wyłącznie organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby zobowiązanej do zwrotu. Nigdy nie przekazuje się odzyskanych pieniędzy do organu u którego były ustalone nienależnie pobrane. nie wiem czy dosyć jasno napisalem;D
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Re: potrącenie świadczenia wychowawczego przez inny organ
Poza tym jesli to pan miał nienaleznie pobrane to nie można potracac tego innej osobie czyli pani.... Kto to wymysli wogole. Moze wo ogloe sąsiadce potracic a co tam.
Oprócz potrącenie świadczenia wychowawczego przez inny organ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Pieczęć Wojewody w paszporcie a przyznanie 500+
zakładka - sygnity
opieka naprzemienna a nowe postanowienie
Piecza zastępcza a wypłata 500+
Piecza zastępcza a wypłata 500+
zmiana nazwiska dziecka
Rodzinny Kapitał Opiekuńczy
Adopcja dzieci
Koszty obsługi 500+ w 2022
Wprowadzanie decyzji zmieniającej od Wojewody
ukraina - przynać i odmówić 500
Co z drugim wnioskiem?
CAS????
decyzja uchylająca w ramach koordynacji
Wnioskodawca w areszcie a wypłata świadczenia 500+
Koordynacja uchylenie i ponowne przyznanie?