Witam. Dwa dni temu dowiedziałam się że będą robić stypendia. Wnioski są przyjęte, ja mam wydawać decyzje. Jestem młodym pracownikiem i nigdy tego nie robiłam... Proszę o pomoc. Jak te decyzje wydawać w związku ze zmianą kryterium i przelicznika. Czy dwie decyzje czy jak? Proszę o podpowiedzi bo czas ucieka a ja na prawdę nie mam pojęcia ja sie za to zabrać.. Za jaką kol wiek pomoc z góry dziękuje
A ta osoba która wcześniej pracowała na tym stanowisku nie może przekazać Ci swojej wiedzy??? Jeśli od września masz odmowę a od października możesz przyznać to piszemy jedna decyzję, w której wszystko opisujemy tzn w uzasadnieniu czemu we wrześniu odmawiasz, a od października przyznajesz
nie piszemy zadnego wszczęcia postępowania. Ja piszę i drukuję decyzję dopiero w listopadzie jak juz dysponuje srodkami finansowymi. a po zlozonym wniosku przez wnioskodawce i dzieki dołaczonym dokumentom wiem ze od wrześnie odmawiam a od pazdziernika przyznaję bo wiekszylo sie kryterium dochodowego i ktos miesci sie w tym wyzszym akurat
ewcik0291 - skoro piszesz decyzje dopiero w listopadzie to rozumiem że w dłuższym terminie niż 30 dni od daty wpływu wniosku. Czy w takim razie piszesz zawiadomienia o przesunięciu terminu wydania decyzji?
Niestety tej osoby, która wcześniej się tym zajmowała już nie ma. Starsze koleżanki nie wiele pomogą bo nie zajmują się tym ściśle.. Zliczyłam sobie dochody i sytuacja wygląda tak że jeśli komuś dochód przekracza to zarówno do starego progu jak i nowego. Nie mam tak że we wrześniu komuś nie wychodzi a od października już wychodzi...
Więc pisze jedna decyzje i przyznaje od wrzesnia do grudnia?
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych faktur. Wypłacam dopiero wtedy jeśli osoba przedstawi faktury i te kwoty mają sie jakoś zgadzać? Jak mam sprawdzać te rachunki?
Re: potrzebna pomoc w rozgryzieniu stypendiów. nigdy tego ni
Post autor: OPSM » dzisiaj, 2:33
ewcik0291 - skoro piszesz decyzje dopiero w listopadzie to rozumiem że w dłuższym terminie niż 30 dni od daty wpływu wniosku. Czy w takim razie piszesz zawiadomienia o przesunięciu terminu wydania decyzji?
tak wysyłam takie zawiadomienia o przedłużeniu postępowania (wydania decyzji) i wskazuje nowy termin załatwienia sprawy
przyczyną niezałatwienia sprawy w kodeksowym terminie jest nieotrzymanie przez gminę środków finansowych z budżetu państwa na dofinansowanie stypendiów i zasiłków szkolnych