potwierdzanie za zgodność z oryginałem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 30 wrz 2013, 21:23

witam, jestem pracownikiem socjalnym. W naszym MOPS kompletując dokumentację do wywiadu nie możemy używać pieczątek \"za zgodność z oryginałem\" ale mamy pisać na każdej kserokopii (na razie nie mamy jeszcze pieczątek) \"oryginał dokumentu przedstawiono do wglądu\". Ma to przyczynę w art. 76a kpa, którego par. 1 mówi o tym, że możemy potwierdzić za zgodność tylko dokumenty wytworzone przez nasz organ, a par. 2 mówi o tym, że zamiast oryginału można złożyć kserokopię poświadczoną za zgodność przez notariusza, pełnomocnika będącego adwokatem, radcą prawnym, rzecznikiem patentowym lub doradcą podatkowym - dopiero takie poświadczenie świadczy o charakterze dokumentu urzędowego. Zgodnie z wprowadzoną przez art 76a nowelizacją kpa poświadczenia za zgodność mogą wykonywać tylko ww. osoby i nikt inny nie ma do tego prawa - dlatego mamy wpisywać jak wyżej. Proszę o informację, jak to jest w innych ośrodkach. U mnie jest to tyle niedogodne, że nie ma pieniędzy na pieczątkach i na każdej złożonej przez klienta kopii muszę wpisywać tak długie sformułowanie.
Joanna
Joannach
Praktykant
Od: 30 wrz 2013, 21:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2013, 13:49

Ciekawy wątek na forum - uzasadnienie prawne stosowania wyrażeń:

\"za zgodność z oryginałem\" i \"oryginał dokumentu przedstawiono do wglądu\".
~prawo

Napisano: 25 lis 2013, 18:21

u nas \"od zawsze\" w pomocy społcznej, świadczeniach rodzinnych, FA stawiamy pieczęć Ośrodka i \"za zgodność z oryginałem\" oraz oczywiście imienną pieczęć pracownika!
~Ania

Napisano: 25 lis 2013, 22:36

U nas dla własnych celów potwierdzamy sami \"za zgodność z oryginałem\", ale jeżeli dokumenty wysyłamy do innych instytucji np. PUP, ZUZ itp. to potwierdza nasza kierownik.
~Aleksandra

Napisano: 25 lis 2013, 23:14

Ciekawe czemu potwierdzenie kierownika jest bardziej wiarygodne?
~Zorro

Napisano: 26 lis 2013, 9:39

Przecież zgodnie z art. 73 par.2 kpa jeżeli klient zażąda wydania odpisu lub kopi dokumentu będącego w jego aktach sprawy to organ musi uwierzytelnić powyższy dokument za zgodność z oryginałem i wydać klientowi.
~pawel

Napisano: 26 lis 2013, 10:23

z § 10 ust.1 rozporządzenia w sprawie wywiadu środowiskowego wynika, że w aktach sprawy zamiast oryginałów można pozostawić kopie dokumentów poświadczonych przez pracownika socjalnego przeprowadzającego wywiad.
~Ryska

Napisano: 26 lis 2013, 10:55

no więc kpa czy rozporządzenie w sprawie wywiadu??
a jak ja pracuję na ustawie o pieczy to wtedy mam tylko kpa w tym temacie, bo piecza nie ma przepisów szczegółowych, które o tym mówią... kurcze, czyli trzeba pisać \"oryginał dokumentu przedstawiono do wglądu\"
~Teresa

Napisano: 26 lis 2013, 11:03

najpierw rozporządzenie
~Ryska

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x