Powód zakończenia współpracy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 cze 2015, 12:21

Mam dylemat jak uargumentować zakończenie współpracy. Jednym z punktów planu współpracy z jedną z rodzin było zabezpieczenie przed kolejną (dziewiątą) ciążą. Niestety klientka była wyjątkowo opieszała, zaszła w ciążę.
Wszystkie inne założenia planu zostały zrealizowane. Rodzina jest zaradna i samodzielna. Uważam, że nie potrzebuje mojego wspierania.
Tylko teraz jak to nazwać - czy mimo wszystko mogę napisać, że zakończyłam współpracę ze względu na osiągnięcie celów?
Pomóżcie, Dobrzy Ludzie. ;)
Monti

Napisano: 22 cze 2015, 13:56

dziwny cel, według mnie nie możemy komuś sugerować żeby nie miał więcej dzieci, chociaż rozumiem prywatnie ze 8 dzieci to dość a dość....
asystentkaa

Napisano: 23 cze 2015, 8:02

Zrobiłam głupotę wpisując to w głównych celach, ale było to za wyraźną zgodą klientów. Bez żadnego ale zgodzili się na wpisanie tego punktu. Teraz nie wiem jak z tego wybrnąć.
Monti

Napisano: 23 cze 2015, 10:17

wydaje mi się że ten cel źle sformułowałaś "zabezpieczenie przed ciążą" - asystent może w to ingerować tylko w pewnym stopniu przecież... ujęłabym to bardziej jako uświadamianie w zakresie antykoncepcji, edukacja seksualna itp.. może uzgodnij z rodziną i przepisz plan ;)
espresso

Napisano: 23 cze 2015, 10:31

A ja myślę, że cel jest ok, tylko dałabym go do szczegółowych, anie jako główny.
Ja ze swoimi rodzinami stawiam podobne cele.
Plush

Napisano: 24 cze 2015, 10:20

Tak, bo choćbyś nie wiem jak się starała cel "zabezpieczenie przed kolejną, 9 ciążą" nie jest już możliwy do zrealizowania;)
Wg mnie cel też jest ok, zgadzam się z Plush, że bardziej jako szczegółowy może, główny mógłby wtedy wyglądać (tak na przyszłość dywaguję, dla samej siebie lub innych asystentów) na przykład " Podniesienie/zdobycie umiejętności świadomego planowania rodziny" a propozycję espresso jako działania.
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x