Powtórka z rozrywki - bon ciepłowniczy. - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 16 z 17    [ Posty: 163 ]

Napisano: 30 paź 2025, 10:10

Mam pytanie odnośnie zaświadczeń. Spółdzielnia wyda zaświadczenie dla właściciela mieszkania. Rozumiem, że jak jest w składzie gospodarstwa domowego to nie ma znaczenia, że wniosek składa ktoś inny z tego gospodarstwa domowego. A jak będzie z najemcami?
Atlantis
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 22:23
Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS

Napisano: 04 lis 2025, 17:47

kupujecie licencje na program do obsługi bonu jeśli wiecie, że nie będzie on realizowany w waszej gminie? U mnie na razie ludzie spokojnie przyjmują do wiadomości że go nie dostaną, ale obawiam się że ktoś może złożyć wniosek przez Empatię, albo mObywatela i wtedy nawet nie będzie o tym wiadomo. Poza tym, jak już taki wniosek wpłynie to wypadałoby sprawdzić dochody członków gospodarstwa domowego. Dajcie znać jaką strategię przyjmujecie.
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 05 lis 2025, 8:33

tych co przyłażą spławiamy całkiem sprawnie i bezkonfliktowo, mamy jednak już 21 wniosków z mobywatela, kupiliśmy na wszelki wypadek licencję na 2 stanoiwiska i kminimy jak to ogarniać. Wstępnie z dyrekcją ustaliłem, że nie będziemy się bawić w jakieś szczególne postępowanie administracyjne tylko od razu walić decyzję odmowną z uzasadnieniem, że ze względu na ekonomikę postępowania i brak jakiejkolwiek możliwosci przyznania bonu na terenie miasta odstąpiono od wezwań / zawiadomień itd.

Prawnicy kminią czy da się zrobić umorzenie / odmowę wszczęcia zamiast odmowy ale chyba nic z tego nie będzie.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 lis 2025, 8:33

U nas takie wnioski online z m-obywatela wpadają na epuap urzędu gminy. Złożono już dwa. :evil: Oczywiście zadanie jeszcze nie zostało nam przekazane (zawsze to my szykujemy dokumenty do podpisu przez wójta). Będzie problem, ponieważ u nas nikt nie będzie miał bonu, gmina wiejska, a koszty obsługi, chociażby za list za błędny wniosek będą. Programu na pewno nie kupimy, bo nie ma na to pieniędzy, z resztą byłoby to wywalanie kasy w błoto, skoro gmina wiejska i tego bonu nie ma i nie będzie. Na stronie naszej i urzędu jest informacja komu przysługuje bon, ale ludzie wiedzą lepiej :twisted:
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 05 lis 2025, 8:43

Czy osoby, które nie posiadają umowy najmu zajmowanego lokalu też mogą otrzymać bon ciepłowniczy.
Atlantis
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 22:23
Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS

Napisano: 05 lis 2025, 11:22

Tom. pisze:
05 lis 2025, 8:33
tych co przyłażą spławiamy całkiem sprawnie i bezkonfliktowo, mamy jednak już 21 wniosków z mobywatela, kupiliśmy na wszelki wypadek licencję na 2 stanoiwiska i kminimy jak to ogarniać. Wstępnie z dyrekcją ustaliłem, że nie będziemy się bawić w jakieś szczególne postępowanie administracyjne tylko od razu walić decyzję odmowną z uzasadnieniem, że ze względu na ekonomikę postępowania i brak jakiejkolwiek możliwosci przyznania bonu na terenie miasta odstąpiono od wezwań / zawiadomień itd.

Prawnicy kminią czy da się zrobić umorzenie / odmowę wszczęcia zamiast odmowy ale chyba nic z tego nie będzie.
A jaka będzie podstawa prawna do takiego rozwiązania? Na czym oprzecie tę odmowę (bez prowadzenia postępowania)?
PPaulina
Praktykant
Od: 03 paź 2025, 9:57
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 lis 2025, 11:27

12 kpa, u nas nie ma taryf pow. 170zł i całe miasto pod jedną elektrociepłownią.

Więc nie ma co ustalać dochodów i innych pierdół czy wysyłać po zaświadczenia bo nie dostaną uprawniającego. Więc zgodnie z 12 kpa najkrótszą i najprostszą drogą do zakończenia sprawy :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 lis 2025, 11:38

OPS84 pisze:
04 lis 2025, 17:47
kupujecie licencje na program do obsługi bonu jeśli wiecie, że nie będzie on realizowany w waszej gminie? U mnie na razie ludzie spokojnie przyjmują do wiadomości że go nie dostaną, ale obawiam się że ktoś może złożyć wniosek przez Empatię, albo mObywatela i wtedy nawet nie będzie o tym wiadomo. Poza tym, jak już taki wniosek wpłynie to wypadałoby sprawdzić dochody członków gospodarstwa domowego. Dajcie znać jaką strategię przyjmujecie.
My też póki co nie kupiliśmy licencji bo też nikt się nie kwalifikuje, jedyny problem mam z faktem czy można składać wnioski przez Emp@tię? bo wiem że przez MObywatel, EPUAP, ale czy Emp@tią? bo jak tak to nie będziemy wiedzieli jak nie kupimy licencji czy ktoś faktycznie złożył. A faktycznie wydawanie ponad pare tyś na 2 licencje to pod koniec roku ogromny wydatek dla naszej gminy
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 05 lis 2025, 11:40

Tom. pisze:
05 lis 2025, 11:27
12 kpa, u nas nie ma taryf pow. 170zł i całe miasto pod jedną elektrociepłownią.

Więc nie ma co ustalać dochodów i innych pierdół czy wysyłać po zaświadczenia bo nie dostaną uprawniającego. Więc zgodnie z 12 kpa najkrótszą i najprostszą drogą do zakończenia sprawy :D
u nas nie ma nawet elektrociepłowni :lol: ale myślę, że takie rozwiązanie u nas nie przejdzie....
PPaulina
Praktykant
Od: 03 paź 2025, 9:57
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 lis 2025, 14:13

A czy ktoś już ustalił jaka będzie klasyfikacja bonu? pozdrawiam
mgops!@#$%
Praktykant
Od: 19 sty 2024, 10:26
Zajmuję się: dział świadczeń rodzinnych, czyste powietrze, zusy, świadczenie wychowawcze, "40"

Strona 16 z 17    [ Posty: 163 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x