Pozew do sądu o ustalenie alimentów - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 24 sie 2010, 13:33

Witam mam prośbę może ktoś z was występował do sądu o ustalenie alimentów dla dzieci których rodzic jest w DPS a które nie wyrażają zgody na przeprowadzenie wywiadu bądz nie ujawniają swoich dochodów. Bardzo proszę o przesłanie wzoru takiego pozwu pozdrawiam i bardzo dziękuję

[email protected]
~A~~

Napisano: 24 sie 2010, 21:33

Ops nie jest stroną w postępowaniu alimentacyjnym. Ludzie ile razy mam o tym przypomonać. Postępowanie alimentacyjne dotyczy tylko i wyłącznie pomiedzy czlonkami rodziny. OPS nie jest rodziną.
~bogdan

Napisano: 24 sie 2010, 23:34

to prawda, bo złożyłam taki pozew do sądu i został odrzucony. tylko co ja mam teraz robić
~wiola

Napisano: 25 sie 2010, 11:46

No rozumiem ale jak mamy kogoś zmusić do ponoszenia odplatności za pobyt matki w DPS
~A~~

Napisano: 25 sie 2010, 11:52

No rozumiem ale jak mamy kogoś zmusić do ponoszenia odpłatności za pobyt rodzica w DPS .Chodzi mi o wniosek do sądu o ponoszenie czesciowej odpłatniosci za pobyt rodzica w DPS
~A~~

Napisano: 25 sie 2010, 20:47

Nie ma co rozumieć. Przecież jednym z świadczeń pomocy społecznej jest usługa i pobyt w dps. A że teraz nie ma tzw. pieniędzy znaczonych jak 01.01.2004r. Kiedyś te środki były w budżecie państwa. I szły do dps przez budżet wojewody i powiatu. Dziś te środki są w budżecie gminy tylko nie zaznaczone przez państwo. (od 01.01.2004r. gminy z tego tytułu dostały zwiększony udział w podatkach). Od Radnych Gminy zależy czy widzą problem ludzi starych w swoim środowisku i czy gotowi są zabezpieczyć pewnę srodki na opłatę w dps. Ops-y szukując budżet na nastepny rok powinny występować do Rady o takie środki. Przecież musimy pamiętać, że gmina nie wytwarza pieniędzy tylko je dzieli z naszych podatków. Swego czasu miałem kontakt z gminą niemiecką. Po wejsciu do uni wiele domów liczyło na komercję, że przyjadą zaraz niemcy. Ale tak nie jest niemiecy Radni wspierając swoich mieszkańców po przez dopłaty za pobyt w dps najpierw zabezpieczają w mieszkańców swój dom pomocy działający na ich terenie a nie szukają tańszego. To przecież mieszkancy gminy w nim pracują, dokonują zakupów w sklepach płacący podatki w ich gminie. Wszytko zależy od modrości lokalnych władz (Rady i Wójta), które powinny widzieć problem szerzej a nie tylko w aspekcie funkcjonowania urzedów jakimi są.
~bogdan

Napisano: 26 sie 2010, 12:24

Nic nie jesteś w stanie zrobić. Występowanie o alimenty nic nie da, bo problem ich ściągalności nas nie dotyczy tylko strony. Trzeba płacić. To czy rodzina będzie płacic zależy tylko i wyłącznie od jej dobrej woli i poczucia obowiązku.
~:)

Napisano: 26 sie 2010, 16:14

Dla mnie to jest dziwne za rodzica w DPS powinny chociaż częściowo dopłacać dzieci dlaczego gmina?
Rodzice zajmowali sie dziećmi to teraz niech dzieci zajmują się rodzicami , a jak nie mogą to niech płacą .
~AGAA

Napisano: 26 sie 2010, 22:52

Nie zgadzam się w bogdanem, przecież w ustawie jest zapisane że Kierownik ośrodka może wytaczać w imieniu podopiecznego pozew o alimenty. My składaliśmy i nam nikt nie odrzucił,. tyle tylko że raz zasądzili alimenty od męża klientki, a w przypadku rodzica będącego w dps, stanowisko sądu było takie ,ze osoba przebywająca w dps nie jest w niedostatku, gdyż ma zapewnione wszystko, a że ją nie stać na opłatę to już inna sprawa.
~aa

Napisano: 07 wrz 2010, 18:41

ja sama ustaliłam dochód rodziny. jest niski i rodzina nie będzie pokrywała płatności za pobyt ojca, ale czy tą sprawę tak zakończyć, czy powinnam wydać decyzję i jaką
~karolina

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x