Spotkanie odbyło się wczoraj w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, pisałam o tym spotkaniu w innym wątku, informacja o stanowisku koordynatora jako urzędnika wywołała duże poruszenie, poinformowano nas, że wszelkie uzasadnienia znajdziemy na stronie internetowej ministerstwa wraz z innymi odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania dot. tej ustawy dziś jednak nie znalazłam na tej stronie odpowiedzi na zadawane przez nas pytania. Można jednak wchodząc na stronę MPiPS wejść w zakładką PRAWO potem projekty aktów prawnych, potem polityka rodzinna, ustawa o wspieraniu ... i tam są uzasadnienia. co do zaszeregowania to jest podobno w przygotowaniu tak jak i 7 rozporządzeń do ustawy o wspieraniu... projekty rozporządzeń są na stronie internetowej
Koordynatorzy wchodzą w pierwszej kolejności do rodzin zastępczych z krótkim stażem, w miarę upływu czasu pają wchodzić do rodzin \"starych\" jest na to 3 lata a kto będzie się zajmował rodzinami \"starymi\" jak jeszcze nie będzie koordynatorów a już nie będzie pracowników socjalnych?
Tak się zastanawiam nad tym co piszecie o tym co mówi ministerstwo i co mieli na myśli nasi wybrańcy narodu, tworząc tą ustawę. Bo jeśli likwidują ustawą miejsca pracy pracy pracowników socjalnych, to jak to się ma do zwalczania bezrobocia, kodeksu pracy. Czy to się kwalifikuje pod zwolnienia grupowe, czy likwidację miejsc pracy? Teraz przed wyborami mamy okazję popytać posłów, dzięki którym przeszła ta ustawa (PO) co mają robić pracownicy socjalni którzy dzięki ich głosom tracą pracę i co chcieli osiągnąć tą ustawą.
Grzegorz wyjdzie na jedno- trzeba zatrudnić koordynatorów dla wszystkich, bo pozostałe rodziny będą pod opieką organizatora rodzinnej pieczy zastępczej ale zasad tej opieki nie ma. Ktoś bardzo nie lubi pracowników socjalnych: z PCPR-ów WON a w OPS-ach na asystentów. Przecież w większości krajów asystentami są pracownicy socjalni, którzy mają inne obowiązki w umowie i tak powinno być.
skoro w pcpr-ach ma nie być pracowników socjalnych to czy pcpr będzie się zwracał o przeprowadzenie wywiadów u kontynuujących naukę do właściwych ops-ów? jakie jest Wasze zdanie?
Moim zdaniem nie tylko, ale są tacy którzy utożsamiają przeprowadzanie wywiadów z pracą socjalną. Słyszałam, że ma nie być pracowników socjalnych w pcpr, stąd moje pytanie. A wiem, że w moim pcpr dąży się do likwidacji stanowisk pracowników socjalnych (w związku z mającą wejść w życie ustawa o pieczy), jeśli zostanie to jeden - nie wiadomo nawet czy na cały etat.