pracownik socjalny to omnibus:) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 lis 2013, 14:20

czy tez macie takie kwiatki? pisemko ze szkoły takiej treści\" Proszę o zbadanie sytuacji rodzinnej u p.......zam. zwłaszcza stopnia zapewnienia opieki domowej i nadzoru rodzicielskiego zwłaszcza późnym popołudniem (wieczorem)nad synem .....jak również sprawczości i wydolnosci wychowawczej i opieki medycznej.
Moje zaniepokojenie spowodowane jest tym, że syn...widziany jest w miejscu zamieszkania póżnym wieczorem z tornistrem na plecach.Mówi ,ze mama wysłała go na wycieczkę .W ubiegłym r. szkol. mama miała zgłosić się do poradni specjalistycznej ze wzg.na trudności wychowawcze w szkole i niemoralne zachowanie sie dziecka w szkole w stosunku do innych dzieci.
koniec, pismo o takiej treści otrzymałam od dyr. szkoły poprzednie było polecenie zakupienia brakujących podręczników nadmieniam ,że dzieko to ma lat 8 lat.
lubię i współpracuje z różnymi jednostkami ,ale to pisemko ....głowa mała nie chcę i nie godzę sie na bycie straszakiem bądź d...kryjką.Pozdrawiam jak powinnam na coś takiego odpowiedziec ? odpowiedź na końcu języka .Pozdrawiam
~irena

Napisano: 26 lis 2013, 14:30

My nie mamy takich problemów,ale skoro szkoła zauważyła takie problemy to jak najbardziej powinna zawiadomić sąd o wgląd w sytuację dziecka.
A skoro szkoła was zawiadomiła to wy to zróbcie ,a straszakiem bądz d....kryjką. -nie rozumiem co miałaś na mysli.
Szkole i nam powinno przede wszystkim chodzic o dobro dziecka i nie ma się tu co licytować kto ma to zrobić.
~Iza

Napisano: 26 lis 2013, 14:33

Nawiązując do Pani pisma z dnia ......... w sprawie

rozpoznania sytuacji rodzinnej uczniów: .........uprzejmie Panią proszę o opinię na temat

uczniów zawierającą informacje, co konkretnie Panią Pedagog niepokoi i opis działań, które

w tej sprawie zostały podjęte przez Panią oraz szkołę, w tym między innymi w zakresie

współpracy z w/w uczniami, z rodziną uczniów, poradnią, Zespołem Interdyscyplinarnym

ds. Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie, Komisji ds. Rozwiązywania

Problemów Alkoholowych, psychologiem, ewentualnie Sądem Rodzinnym, gdyż nie można

uznać spraw za zakończonych poprzez samo zgłoszenie sprawy tylko do OPS-u.

Dlatego też mając na uwadze prowadzenie dalszych działań ze strony OPS-u,

oraz żeby nie następowało podwójne działanie w tych samych sprawach, uprzejmie

Panią proszę o powyższe informacje.

~...

Napisano: 26 lis 2013, 14:41

Iza, nie masz racji. Trzeba czasem \"policytować się\" co kto ma robić, bo - jak widać po piśmie ze szkoły - niektórzy uważają sprawę za zakończoną po zgłoszeniu do OPSu. I cała robota nasza. Ja osobiście buntuję się przeciwko traktowaniu naszej instytucji jak wielki śmietnik. Szkoła może w sprawie ucznia tak samo dużo jak my.
Jak najbardziej wystosowałabym do szkoły pismo zaproponowane przez \"...\".
~Esia

Napisano: 26 lis 2013, 14:42

To jest dobre ... brawo!!
~BadAss

Napisano: 26 lis 2013, 15:00

też tak myślę najważniejsze to załatwienie sprawy tak jak powinna być załatwiona pomóc dziecku i rodzinie ,ale chyba pietrzą się problemy z tym dzieckiem w szkole a szkoła nie była konsekwentna w swoich działaniach, w ubiegłym roku było zalecenie przebadania dziecka i do teraz nic sie w tej sprawie szkoła nie zrobiła
~irena

Napisano: 26 lis 2013, 15:02

też tak myślę najważniejsze to załatwienie sprawy tak jak powinna być załatwiona pomóc dziecku i rodzinie ,ale chyba pietrzą się problemy z tym dzieckiem w szkole a szkoła nie była konsekwentna w swoich działaniach, w ubiegłym roku było zalecenie przebadania dziecka i do teraz nic sie w tej sprawie szkoła nie zrobiła
~irena

Napisano: 26 lis 2013, 15:09

Esia
A ty jak zgłosisz sprawę w sądzie to też uważasz sprawę za zakończoną.
Do naszego ops dzwonią piszą pisma siadamy wspólnie i uzgadniamy co mamy zrobić.
A nie mamy obrzucać się pismami, a na pismo co mnie niepokoi jak dająca radę powyżej jak powinnas napisać pismo do szkoły.
Jak będziemy sobie tak odpisywać i czekac na kolejne pisma to nie daj Boże pomyśleć co się może wydarzyć.
~Iza

Napisano: 26 lis 2013, 15:56

Leżę sobie i cieszę chorobowym ale na takie teksty warto reagować! Iza odpuść sobie ten nawiedzony serwilizm. Dobro dziecka dobrem dziecka bo wszystkie dzieci nasze są ale konieczne jest jasne nakreslenie kompetencji i zakresu odpowiedzialności każdej instytucji aby nasi pracownicy przestali być chłopcami na posylki w sprawach które szkoła/lekarz/MZBM może załatwiać we własnym zakresie. Dość traktowania ops jak szamba do którego spuszcza się brudy dla spokoju sumienia. Dość wyciągania kasztanów z ognia cudzymi rekami! Brawa dla anonimowej tyldy i Esi!
~Pielęgniarz socjalny

Napisano: 26 lis 2013, 16:01

To sobie leż i odpoczywaj po co włazisz na forum a nawiedzona nie jestem
~Iza

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x