prawda czy molestowanie
prawda czy molestowanie
Witam .Mam pewien problem,przy ktorym nie moge przejsc obojetnie.Otóż chodzi o to ze romawiajac w pracy z koleżankami dowiedzialam sie ,ze pewna rodina majaca 3 dzieci w wieku 21 lat corka ,syn 16 i najmlodsza 9 letnia dziewczynka sa wykozystywani seksualnie przez swojego ojca .Najstarsza corka obnosi sie z ojcem po miescie jak zakochana para a najmlodsza prosi o pomoc sasiadow ze nie moze wytrzymac z tata bo ja neka seksualnie, ktorzy nie reaguja ,bo to nie ich sprawa jak i inni umywaja rece.Niewiem dokladnie czy sa to plotki typowe dla calego osiedla ale jak mowia w kazdej plotce jest cien prawdy.Powiedzcie gdzie udeżyc by to wyjasnic czy to faktycznie prawda.Podobno Pomoc Spoleczna czuwa nad ta rodzina ale moga nie wiedziec o tym fakcie .Czy musi sie cos stac zeby ktokolwiek zareagowal?jak pomoc temu dziecku? Gdzie dopytac ,czy ktos w tej rodzinie interweniowal w tej sprawie.
Re: prawda czy molestowanie
-jesli to prawda to do prokuratury,ale sprawdz dokladnie
na wszelki wypadek zgłosić do prokuratury i oni to sprawdzą - lepiej dmuchać na zimno
dziekuje za podpowiedz .podpytalam w wydziale rodzinnym- ma zalozona sprawe miedzy innymi tez molestowanie.
Witam
Mam pewien problem z kolezanka . Pisze o tym poniewaz bardzo mi na niej zalezy a ona sama jest tak zastraszona ze boi sie cokolwiek zrobic . Mianowicie jej ojciec ( duzy facet ) wyzywa się na niej poniewaz wini ja za smierc jej matki jest jedyną najmłodszą curką ma jeszcze dwoch bezradnych braci . Sytauacja jest o tyle skomplikowana iz jest on glowa rodziny .Mimo ze ma kobiete to bardzo czesto molestuje swoja 16 letnia curke a nawet bardzo dotkliwie ja bije .Wielokrotnie byla polamana a nawet miala wstrzas muzgu . Moja kolezanka jest bardzo zastraszona ,rozmowa z kobieta jej ojca nic nie dala .bracia po wielu klutniach z ojcem takze sa bezradni . Moja kolezanka od pewnego czasu jest stale przetrzymywana w domu ,nie ma mozliwosci sie z nikim spotykac . Proszę o rade co powinna zrobic jest bardzo zdesperowana czasami nawet mowi o probach samobojczych...
Mam pewien problem z kolezanka . Pisze o tym poniewaz bardzo mi na niej zalezy a ona sama jest tak zastraszona ze boi sie cokolwiek zrobic . Mianowicie jej ojciec ( duzy facet ) wyzywa się na niej poniewaz wini ja za smierc jej matki jest jedyną najmłodszą curką ma jeszcze dwoch bezradnych braci . Sytauacja jest o tyle skomplikowana iz jest on glowa rodziny .Mimo ze ma kobiete to bardzo czesto molestuje swoja 16 letnia curke a nawet bardzo dotkliwie ja bije .Wielokrotnie byla polamana a nawet miala wstrzas muzgu . Moja kolezanka jest bardzo zastraszona ,rozmowa z kobieta jej ojca nic nie dala .bracia po wielu klutniach z ojcem takze sa bezradni . Moja kolezanka od pewnego czasu jest stale przetrzymywana w domu ,nie ma mozliwosci sie z nikim spotykac . Proszę o rade co powinna zrobic jest bardzo zdesperowana czasami nawet mowi o probach samobojczych...
Skontaktuj się z najbliższym Ośrodkiem Interwencji Kryzysowej, a jeśli nie wiesz gdzie taki działa (powinien być przy Powiatowym Centrum Pomocy w Rodzinie), podaj nazwę powiatu, z którego pochodzisz spróbuję poszukać Ci kontaktu.
Oprócz prawda czy molestowanie - Ośrodki Interwencji Kryzysowej przeczytaj również:
Interwencja kryzysowa w sytuacji napaści i przemocy seksualnej
Interwencja kryzysowa w sytuacjach katastrofy i porwania zakładników
programy korekcyjne - edukacyjne dla sprawców przemocy
programy korekcyjne - edukacyjne dla sprawców przemocy
POMOCY!! zasady współpracy z policją
wzór decyzji
modele interwencji kryzysowej
przemoc wobec dziecka - proszę o pomoc
Chce pozbyć sie ojca
regulami punktu poradnictwa
niletni nie wraca do domu
Co reguluje wysokość pensji pracowników OIK