Problem z komornikiem - utrata statusu dłużnika alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 mar 2026, 11:52

Witam.
Mam problem z uzyskaniem od komornika zaświadczenia, że dłużnik alimentacyjny utracił lub nie utracił statusu dłużnika alimentacyjnego.
Dłużnik zwrócił się do nas z wnioskiem o zwrot prawa jazdy, wystąpiliśmy do komornika z pismem powołując się na art. 5 ust. 6 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, o udzielenie informacji czy dany dłużnik alimentacyjny utracił status dłużnika alimentacyjnego, komornik nie odpowiedział na to pismo.
Następnie wystąpiliśmy z wnioskiem o udostępnienie danych powołując się na art. 22 ust. 2 ustawy o zaświadczenie, czy egzekucja wobec danego dłużnika jest skuteczna lub nie, tu komornik odpowiedział, że egzekucja okazała się skuteczna, oraz że postanowieniem z dnia 30.01.2026 r. na wniosek alimentowanego komornik umorzył postępowanie w zakresie alimentów zaległych i bieżących, jednocześnie wskazał kwotę zobowiązań dłużnika wobec funduszu alimentacyjnego.
Czy ja robię coś źle, czy to komornik robi problem żeby jasno określić, że dany dłużnik utracił lub nie status dłużnika alimentacyjnego?
mkmk84
Praktykant
Od: 11 lut 2025, 13:51
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 16 mar 2026, 8:11

Od określania, czy facet ma status dłużnika czy nie, jesteś ty. Jeżeli masz info o skuteczności egzekucji, to w myśl art. 2 pkt 2 i 3 już nie jest dłużnikiem alimentacyjnym, a dodatkowo nie uchylającym się od zobowiązań alimentacyjnych. W takim wypadku ja wygaszam decyzję uznającą go za niewyw. i wnoszę o uchylenie decyzji o zatrzymaniu PJ.

Zastanawia mnie ostatnia część twojego pytania: umorzył egzekucję wobec wierzyciela ale ma zadłużenie wobec FA? To nie jest skuteczna egzekucja. Musiałby spłacić wszystko.
Franna
Starszy referent
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x