Witam. Mąż alkoholik nie pracujący nie chce mi dać zaświadczenia o dochodach potrzebnego do dodatku. Ma być to zaświadczenie z PUP. Mąż nie ma prawa do zasiłku. Ja sama pracuję i opłacam wszystkie rachunki. Co zrobić aby uzyskać dodatek w takiej sytuacji? Mąż celowo chce mi utrudnić uzyskanie dodatku . Już jeden miesiąc opłaciłam cały czynsz. Nie wiem co robić
Zapytaj w OPS gdzie będziesz składała wniosek o dodatek mieszkaniowy - czy oni z urzędu nie mogą sami wygenerować zaświadczenia osoby bezrobotnej - bo właściwie powinni to zrobić.
My sami występujemy do PUP o zaświadczenie , w tym przypadku o odprowadzanej składce zdrowotnej jeśli nie ma prawa do zasiłku. Składka zdrowotna to też dochód. Potrzebujesz nr PESEL męża.
Jeśli Marta J jest wnioskodawcą, to podpowiem jeszcze jedną możliwość. Można spróbować przekonać urząd jak sprawa jest trudna i utrudniana, zaś zamiast zaświadczenia oferować własne oświadczenie o dochodach męża, z obowiązującą klauzulą o odpowiedzialności karnej. Zakładam, ze wysokość tego dochodu jest znana. Jeśli tam tylko składka zdrowotna, to dość łatwo ją znaleźć samemu.
Można też próbować uprosić zaświadczenie w urzędzie pracy.
Pusia a na jakiej podstawie występujecie przy dodatkach do PUP?
mi się kiedyś oberwało od Pani z UP,za to,że to robimy.. pomoc społeczna może, ale my w dodatkach wg tej pani nie mamy podstawy prawnej by sięgać do tych danych i trzymać je we wnioskach..
i teoretycznie Pani z PUp ma rację ponieważ m w DM nie mamy podstawy prawnej aby żądać takich danych od nich, ale jest przepis który pozwala nam korzystać z informacji posiadanych przez OPS, więc koleżanki z pomocy wysyłają w SEPI prośbę o zaświadczenie dla siebie a ja tylko korzystam z tej informacji