problemowa sprawa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??

Napisano: 12 sty 2017, 11:30

matka chce złożyć na becikowe, posiada zaświadczenie lekarskie że przebywała pod opieką medyczna nie poźniej niż do 7 tygodnia, tylko jest jeden problema mianowicie, zasiadczenie lekarskie wypisane z data 21 czerwiec 2016, III trymestr z datą wrzesniową a dziecko urodziło się dopiero w październiku 2016r. czyli zaświadcznei wydane zanim sie urodzilo dziecko. i nie rozumie ze takie zaswiadczenie nie moze byc i lekarz innego nie wypisze poniewaz twierdzi ze zgodnie z nasza ustawa chodzi tylko czy prezbywala pod opieka medyczna nie pozniej niz do 10 tygodnia ciąży i co my teraz mozemy zrobic ? co stronie powiedziec zeby zrozumiala ze takie zaswiadczeni nie moze byc ? POMOCY
lilka2
Starszy referent
Od: 08 maja 2015, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 11:40

ja bym sie nie czepiał :)
masterm

Napisano: 12 sty 2017, 13:29

no bez przesady zaswiadczenie wydane zanim sie dziecko urodzilo
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 14:01

na szkoleniach Mazurkiewicz mówił ze to zaświadczenie musi być z data po porodzie. Bo potwierdza pozostawanie kobiety nie później niż od 10 tyg ciąży do porodu. Czyli nie tylko data do 10 tyg ale i poród.
anusia22_84

Napisano: 12 sty 2017, 14:17

To w takim razie mazurkiewicz jest głupi.
W prawidłowo rozwijającej sie ciaży, kobieta podczas ostatniej wizyty u lekarza mogło sobie wziąć takie zaświadczenie , co by później po porodzie nie biegać za takim zaświadczeniem.Takie skierowanie mogła nawet dostać jednoczesnie ze skierowaniem odnośnie rozwiązania, bo te terminy oststeczne w rzeczywistości mogą być jednak rózne.
I rzeczywiscie powinien liczyc sie fakt, ze pod tą opieką lekarską od wymaganego terminu pozostawała. A z powodzeniem można przyniesć zaswiadczenie wypisane juz po porodzie, tylko, że z pozostawaniem pod opieką może być róznie.
O czym wam przesądza zaświadczenie wystawione miesiąc przed porodem, a jeszcze do tego dziecko mogła urodzić po przewidzianym terminem? Że nie urodziła, czy że codziennie nie latała do lekarza?
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 14:27

zaświadczenie nie jest wystawione miesiąc przed porodem ale aż 4 m-ce i co najdziwniejsze jest już wpisany termin III trymestru co raczej nie bylo mozliwe ze w czerwcu wpisal ze byla we wrześniu
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 15:10

Ale może dopisał później.
A te zaświadczenia to i tak niesamowita głupota. Słuzą jedynie do nabijania kasy lekarzom. A poza tym, to nie każdej kobiecie usłyszeć jak najszybciej dobra nowinę. Ja sama z druga ciażą zaczęłam chodzic od 4 miesiaca i nic mnie nie ubyło. A moja znajoma, matka koleżanki syna od 7m-ca. Ale była to jej już 7 ciaża i w rodzinie ze strony męża mają lekarzy na pęczki, tyle ze nie ginekologów.
Ale na pewno było by mniej nieporozumień , gdyby to szpitale wystawiały takie zaświadczenia przy porodzie w oparciu o kartę w ciąży, która każda kobieta chodząca do lekarza w ciązy posiada.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 15:51

jak dla mnie to i tak jest nie wazne kiedy sie przedstawia zaswiadczenie z czerwca 2016r. w styczniu 2017r. no bez jak :P przynajmniej 2 m-czny termin by uszedl ale nie 7 m-cy
lilka2
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 17:10

A to jest określony termin ważności takiego zaświadczenia?
A jakby miała zaświadczenie z października, a przeszła z nim w kwietniu też byś nie uznała?
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x