Procedura NP - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 wrz 2016, 14:14

Witam, mam pytanie czysto techniczne. Pani oświadczyła, że mąż od kwietnia podjął pracę, przyniosła zaświadczenie i przekraczają dochód. Prosi o uchylenie. Jaka procedura:

1. Decyzja uchylająca od czerwca włącznie - zawiadomienie o wszczęciu postępowania o stwierdzenie nienależnie pobranych - decyzja mówiąca że są nienależnie pobrane za VI-VII 2016 i zobowiązująca do zwrotu

2. Decyzja uchylająca od czerwca włącznie i mówiąca że VI i VII są nienależnie pobranymi - zawiadomienie o wszczęciu postępowania w celu wydania decyzji o zwrocie NP - decyzja zobowiązująca do zwrotu NP

Jak robicie?
Pracownik 500+

Napisano: 16 wrz 2016, 14:34

Bo tak sobie myślę, że druga wersja jest bardziej sensowna bo jak będzie wszczęcie postępowania do zwrotu NP to wtedy ktoś może przyjść i prosić o umorzenie/rozłożenie na raty itp, a jak ta druga decyzja będzie stwierdzała że są NP to kiedy osoba ma złożyć wniosek o umorzenie/rozłożenie na raty? Przed nie ma sensu bo jeszcze nie wie że ma NP a po to trzecią decyzję do tej samej sprawy mam wydać?
Pracownik GOPS

Napisano: 16 wrz 2016, 14:52

obydwie wersje błędne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2016, 15:01

:) to jak to powinno wyglądać?
Pracownik 500+

Napisano: 16 wrz 2016, 15:18

1. Zawiadomienie o wszczęciu postepowania
2. decyzja uchylająca od miesiąca, kiedy wpłynęła informacja o zmianie sytuacji
3. Zawiadomienie o o wszczęciu postępowania NP
4. decyzja stwierdzająca nienależnie pobrane od VI - VII i zobowiązując do zwrotu
abc123

Napisano: 19 wrz 2016, 12:13

Elmer, a możesz przedstawić swoją wersję?
Pracownik 500+

Napisano: 19 wrz 2016, 12:44

Podbijam, też mam 2 rodziny które nie zgłosiły mi uzysku na czas i mam nienależnie pobrane świadczenie a w tym tyg chciałbym wystartować z postępowaniem. Także Elmer napisz tak łopatologicznie ;)
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 wrz 2016, 13:46

Nikt nie chce się podzielić jak prowadzi takie postępowanie? Elmer napisałeś, że obie wersje błędne to może mógłbyś napisać jaka Twoim zdaniem jest prawidłowa.
Pracownik 500+

Napisano: 21 wrz 2016, 8:45

jak prawidłowo wygląda procedura NP:
1. wszczęcie w sprawie uchylenia
- uchylenie
- wszczęcie
- decyzja orzekająca o NP i zwrocie
lub
2.wszczęcie
- uchylenie
- wszczęcie
- decyzja o nienależnie pobranych
- wszczęcie
- decyzja o zwrocie
Ja preferuje pierwszy sposób - tak robią u na w ZR i było ok
anitaanitamta
Stażysta
Od: 29 sie 2016, 11:16
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2016, 10:07

Elmer, wypowiesz się jeszcze? Skoro stwierdziłeś że jest źle to miło by było byś napisał jak Twoim zdaniem jest dobrze. Myślałam, że forum jest po to by sobie pomagać a nie tylko skrytykować :(
Pracownik 500+

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem